Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdar lidi mam problem s timhle prikladem:
Mezi všemi studenty sedícími v jedné posluchárně na přednášce Úvodu do informatiky
definujeme binární relace R, S následovně:
• Student X je v relaci R se studentem Y , formálně (X, Y ) ∈ R, právě když
X sedí v některé řadě za Y .
• Student X je v relaci S se studentem Y , formálně (X, Y ) ∈ S, právě když
X a Y sedí ve stejné řadě a mezi nimi je alespoň jeden další student .
z prvniho pripadu mam ze - reflex neni protoze x nemuze sedet v nektere rade za x
- sym neni protoze kdyz x sedi za y tak y uz nemuze sedet za x
- antisym neni pac kdyz x sedi za y tak x se nerovna x
- tranzitivni je pac kdyz x sedi za y a y sedi za z tak x sedi za z
a z druhyho - reflex neni ptz kdyz sedi tak mezi x nemuze nekdo sedet
- sym je, pokud x a y sedi ve stejne rade a je mezi nima nekdo tak i y a x sedi ve stejne rade a je mezi nema nekdo (ale nevim jak to je s pripadem ze sedi bezprostredne vedle sebe, pote mezi nima nikdo nesedi)
- asym neni pac dva lidi muzou sedet a ve stejne rade a nebyt x = x
- tranzitivni je, x sedi v rade jako y a y sedi v rade jak z, pak i x sedi v rade jako z a je mezi nima student
vubec nevim esi to mam dobre a hlavne nechapu slozeni R a S, kdyby mi nekdo pomohl tak bych byl vdecny... zatim diky
↑ tmoe:
k te tranzitivite S:
v řadě sedí lojza, franta,mirka, boženka
lojza je v relaci s bozenkou, bozenka je v relaci s frantou, ale lojza s frantou v relaci nejsou.
↑ kaja.marik:jo dik za opravu, ale zapomnel sem tam dopsat tohle: Určete, které z následujících vlastností reflexivní, symetrická, antisymetrická, tranzitivní vždy splňuje složená relace S ◦ R. to je ten hlavni problem ze to neumim slozit tudiz nevim co vyjde, tudiz nemuzu urcit r,s,t,a.
↑ tmoe:
zkousel jste si to namalovat? namalovat poslucharnu, posadit tam fiktivni studenty a skladat relace na papire?
bylo tu celkem dost takových příkladů tak snad je kde se inspirovat.
PS: Určete, které z následujících vlastností reflexivní, symetrická, antisymetrická, tranzitivní vždy splňuje složená relace S ◦ R.
Mě to připadá jako velice nešikovně položená otázka. Není to vzor pěkné češtiny a co to znamená "vždy splňuje"? Podle mě je realce buď reflexivní nebo není reflexivní. Není vždy reflexivní, někdy reflexivní, nikdy reflexivní. Cítím to tak jenom já?