Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2012 10:31

kukacka888
Zelenáč
Reputace:   

věta o kartézském součinu, důkaz

Dobré (skoro) poledne,
narazila jsem opět na problém, tak se na Vás opět obracím s prosbou o pomoc. Ve sbírce stojí: dokažte větu o kartézském součinu množinu. (snažila jsem se najít větu, kterou mám dokázat, ale bohužel ani nevím, o kterou se jedná) mám poté pomocí ní, dokázat větu, která platí pro variace s opakováním k-té třídy z n prvků (n^k). Druhou část bych věděla, vím, že variací z opakováním k-té třídy z n prvků je právě tolik, kolik je podmnožin kartézského součinu, což je n^k, ale nevím, co s tím prvním důkazem.

Prosím Vás tedy o pomoc prostřednictvím tohoto fóra.

Mnohokrát děkuji

#2 11. 06. 2012 14:55

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: věta o kartézském součinu, důkaz

Když někde chtějí dokázat nějakou větu, tak by tam ta věta měla být napsaná, ne? Sice jsem o žádné takové větě nikdy neslyšel, ale napadá mě, jestli by to nemohlo být něco ve smyslu $|X\times Y|=|X|\cdot |Y|$. To by asi pak šlo využít, ne?

#3 11. 06. 2012 14:59

kukacka888
Zelenáč
Reputace:   

Re: věta o kartézském součinu, důkaz

↑ o.neill:
Taky jsem si to myslela, ale už se ničemu nedivím, tedy ani tomu, že tam věta napsaná není. Taky jsem při googlení žádnou větu, která by vyhovovala nenašla. Nějak to s tímhle zkusím. Zatím děkuji za příspěvek.

Zápatí