Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych poradit s jedním příkladem. Nevím jak ho mám přesně spočítat. O něco jsem se pokusil, ale podle výsledků mě to vychází špatně. Má to vyjít
a mě to vyšlo
. Poprosím o radu.
Zadání:
Ocelový sloup tvaru hranolu délky
, s příčnými hranami délky
, je namáhán tahovým napětím
ve směru délky. Jak se změní objem tohoto sloupu protažením?
Můj pokus o vyřešení:
Změna objemu
Původní objem
Zmenšený objem
Hookův zákon
Poměrné zkrácení

Poměrné prodloužení

Zmenšený objem
Změna objemu

↑ chrochto:
1) Při počítání změny nějaké veličiny je zvykem od nové hodnoty odečítat tu původní, tedy místo
bych psal 
2) Chyba je zde:
.
je totiž normálové napětí v podélném směru toho sloupu, ve směru kolmém žádné napětí není, nemůžeme proto použít Hookeův zákon.
3) Znáš význam Poissonova čísla? V této úloze by mělo být zadané, pokud se ovšem nepředpokládá, že pro ocel je přibližně
. Zkus si to přepočítat pomocí vztahu 
↑ FliegenderZirkus:
Děkuji. Poissonův modul pružnosti mě nenapadnul, abych ho použil. Stále mě to ale nevychází podle výsledků. Teď koukám že jsem ještě k tomu zadání zapomněl napsat 2 přídavné hodnoty a to
a
.
Výpočet:
poissonův modul pružnosti

poměrné zkrácení

zmenšený objem
změna objemu
Tak nevím, kde je chyba, ale podle mě ta strana
vychází nesmyslně, protože by měla vyjít menší než ta původní
. Poprosím o další radu

↑ chrochto:
G je modul pružnosti ve smyku, neříká se mu „Poissonův modul pružnosti“. Výpočet
je ale správně.
je opět obráceně, správně má být
. S postupem ale jinak souhlasím.
Pokud si chceš usnadnit práci, tak lze vypočítat tzv. objemový modul pružnosti
a následně dosadit do
.
K popisu elastických vlastností lineárního, homogenního izotropního materiálu postačují dvě konstanty. Lze je mezi sebou přepočítávat, což pěkně znázorňuje tabulka (úplně dole - Conversion formulas). České značení se od anglického trochu liší...kdyžtak se ještě zeptej!