Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2012 20:58

check_drummer
Reputace:   106 

Tvar kamene vystaveného erozi

Ahoj,
možná vám bude toto téma připadat divné. No ale komu ne, tak neváhejte číst. :-)
Loni jsem byl u moře s oblázkovou pláží - na pobřeží moře jsou ohlazené oblázky velikosti cca 5cm. Pokoušel jsem se najít takový, který by měl alespoň přibližně tvar koule, ale bylo to dost obtížné - nalezl jsem jich jen pár a ke kouli měly dost daleko. V souvislosti s tím vyvstává otázka, jaký je nejpravděpodobnější rozměr takového oblázku? Resp. nejpravděpodobnější poměr "šířky", "výšky" a "délky". Např. délku můžeme definovat jako maximální vzálenost dvou bodů oblázku, šířku pak jako maximální vzdálenost dvou bodů obázku kolmou k délce a analogicky výšku. Bylo by zajímavé vytvořit nějaký model, jehož výsledkem budou ony hledané poměry, případně hustota pravděpodobnosti pro každý z těchto poměrů. No ale jelikož je otázka ne zcela přesně položena, tak spíš nechám prostor k další diskusi, bude-li nějaká.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 13. 06. 2012 08:46 — Editoval pietro (13. 06. 2012 10:00)

pietro
Reputace:   187 

Re: Tvar kamene vystaveného erozi

↑ check_drummer: Ahoj, vďaka za zaujímavú tému.
Začal som teoretizovať, ale potom som si spomenul na betonárky a kopy šutrov rôznych frakcií pri nich
a tak si naštudujem najprv možno aj toto http://www.fns.uniba.sk/fileadmin/knihy … /cast2.pdf

tu nás zachránia len histogramy asi  http://www.geology.cz/aplikace/encyklop … l?zrnitost

tvarový index kameniva

#3 13. 06. 2012 12:29

Mr.Pinker
Reputace:   12 

v rámci teorizování by mohlo být i vhodné že se pobřeží prý ,,vytvarovává do fraktálů" což by na to mohlo mít taky nějaký vliv

#4 14. 06. 2012 12:43

pietro
Reputace:   187 

A kamen sa rozdrtil na fraktály...
Kedže kamene nemajú Gaussovo rozdelenie, tak tam možno posobia asi nenáhodné sily pri ich formovaní. Tie histogramy sú rozne deformované.

#5 16. 06. 2012 10:19

check_drummer
Reputace:   106 

No spíš mě napadlo, že kámen nebude mít tvar koule proto, protože když je trošku "protažen" tak síla vody (vlny, příliv) si jej natočí tak, aby byl "špičkou" (delší stranou) kolmo k vlnám a tedy nedojde k "srovnání" do koule. Ale jsou to jen takové nejasné úvahy.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí