Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdar no takze pri prvociselnom rozklade delime to cislo vsetkymi prvocislami ktore niesu vacsie ako to zlozene cislo... lenze ak chcem rozkladat nejake vacsie cisla priklad 12 342, tak by bolo ponekial obtiazne uz len zistovt vsetky prvocisla ktore su a nieto teraz zistit ktorymi to pojde delit , takze to je dost obtiazne a zdlhave, ako to mam inak pocitat aby to isla rychlejsie? aleo idem nato zle ? dik vopred
Zdravím,
já mám pocit, že to jinak nejde, než postupně dělit (pokud nemáš štěstí a nedostaneš k rozkladu mocninu prvočísla, kterou umíš z hlavy).
Když 12342 podělíš 2, tak to už jen polovina původního čísla :-)
Je možné, že kolegovi umí ještě více optimistickou cestu, děkuji za nápady.
↑ crank139:
Taky přeji hodně zdaru. :)
Stačí zkoušet prvočísla do odmocniny z toho složeného čísla. (Těžko bude 41 v prvočíselném rozkladu čísla 42.)
Zase tak zdlouhavé to není a dělá se to tak, teda zpravidla takto nejpohodlněji, že dělíš nejmenšími prvočísly a postupuješ k větším.
První prvočíslo je 2, pak 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 ...
Každé číslo jde rozložit pouze do jedné sady prvočísel, na pořadí násobků nezáleží, samořezjmě číslo může obsahovat některé prvočíslo v násobku dvakrát, takže se vždy zkouší dané prvočíslo opakovaně, dokud není naprosto jasné, že daným prvočíslem dál už číslo dělit nejde(tedy že původní číslo již neobsahuje více násobků daného prvočísla).
12 342 - je dělitelné 2mi => 2*6 171
6171 - není znovu dělitelné 2mi, je dělitelné 3mi => 2*3*2057
2057 - dělitelné 2mi být už nemůže, třemi také není, není ani dělitelné 5ti, 7 mi také není, je ale dělitelné 11ti => 2*3*11*187
187 - nemůže být už dělitelné 2, 3, 5, 7 je ale znovu dělitelné 11ti - 2*3*11*11*17
3 - součet všech cifer je dělitelný 3mi
například 354 => 3+5+4=12; 12 je dělitelné 3mi, proto i 354 je dělitelné 3mi
nebo 333=> 3+3+3=12, 12 je dělitelné 3mi, proto i 333 je dělitelné 3mi
tu v priklade 25 od ktoreho sa aj odvija uloha 26, o ake previdlo tu ide ?
http://matikabrdickova.sweb.cz/soubory_ … _cisel.pdf
↑ crank139:
Př.25
Každé dvojciferné číslo se dá napsat ve tvaru
např. 
K němu číslo s přehozenými číslicemi je logicky 
Předpokládejme, že
(to jistě můžeme, protože při opačném předpokladu, bychom dostali pouze navzájem přehozené dvojice čísel)
A teď už k řešení úlohy.
Aby každé z dvojice čísel (dvojciferných) byla prvočíslem musí pro
platit:
(viz. dělitelnost 2 a 5-každé z nich se totiž ocitne jednou na konci daného čísla)
Tedy zbývají čísla (číslice)
Pak nám zbývá prozkoumat následující:(přitom máme na paměti, že
, a obě čísla tedy
i
musí být prvočísly)
dostaneme dvojici 
dostaneme dvojici 
už zkoumat nemusíme, protože
je dělitelné
a tedy není prvočíslo (to bude platit i dále pro
)
dostaneme dvojici
dostaneme dvojici 
nejde, protože
není prvočíslo (
)
nejde, protože
není prvočíslo (
)
dostaneme dvojici
Tím je úloha vyřešena.
Př.26
Udělejme rozdíl těhto dvou čísel, tak, že první bude to větší (stejné) , to je od druhého odečteme první. Pak dostaneme 
Vidíme, že rozdíl těchto čísel je dělitelný číslem 
Dokonce vzhledem k tomu, že čísla
jsou lichá, a rozdíl dvou lichých čísel je číslo sudé je rozdíl vždy dělitelný číslem 
Obdobně lze i pro součet těchto dvojic dokázat, že tento je dělitelný číslem 
a k tomu rieseniu prikladu 26 nemate chybu v znamienku ?
nema tam byt ?
10b+a-10a+b=9(b-a)
ina k comu to je dobre kde to vyuzijem lebo naozem niektorym veciam v matike prist na chut ani i to nezapamatam do zajtra oco tu islo ,kde robim chybu idem zle nato stou matikou alebo co ?:(
↑ crank139:
Myslím, že chyba není
.
Ve Tvém řešení:
tedy nevytkneš 9.
ina k comu to je dobre kde to vyuzijem lebo naozem niektorym veciam v matike prist na chut ani i to nezapamatam do zajtra oco tu islo ,kde robim chybu idem zle nato stou matikou alebo co ?:(
jak jsem pochopila z jiných příspěvku, rozhodl jsi si zopakovat/doučit matematiku (z nějakého důvodu, např. pro další studium nástavby - maturity? nebo pro dohled nad domácími úkoly (budoucích) vlastních dětí. Je to prostě Tvé rozhodnutí.
Na co je to pro konkrétního člověka dobré, to těžko někdo odpoví. Například mně se ještě nechce hučet s vysavačem, protože je všude moc klid, tak si hledím do knihy a u kávy zde něco řeším minimálně proto, abych mohla dohlížet na vzdělání vlastních dětí :-)