Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
dnes jsem počítal jeden přiklad, který mi trošku zamotal hlavu, jeho řešení asi bude jednoduché, ale já to v tom prostě nemůžu najít.
Je zadán netlumený harmonický pohyb a v čase t=0 je výchylka x0=5cm a v0=20cm/s, dále je dána frekvence f=1Hz. Zjistit se má amplituda a počáteční fáze (což předpokládám, že je y0).
Předpokládám, že frekvence je zadána kvuli zjištění \omega (vyšla mi 6,28 rad/s - snad jsem to nepopletl s těma radiánama).
Pak bych asi jel přes vzoreček x0=A*cos(\omega *t+ \varphi 0), tam mám však dvě neznámé.
A když to zderivuji a získám v0=-A*\omega *sin ( \varphi 0), tady taky mám dvě neznámé.
Asi tam je nějaký fígl,nebo mi něco uniká.
Děkuji
EDIT: Omlouvám se za \omega a \varphi , nějak to asi neumím vložit do textu :)
EDIT2: Tak jsem to skusil spočítat jako:
Prostě jsem dal do poměru v0/x0 = [-A*\omega *sin \varphi 0)] / [A*cos(\omega *t+ \varphi 0)] a dopočítal \varphi 0.
Pak už se lehce přes trojúhelník dopočítá A a y0. Jenom to mínus mě mate (že by ten úhel byl "dole"? -pod osou x), snad jsem to dělal dobře.
↑ slezi2007:

A tady je ten fígl
Platí:

ve všech časech
, tj. i pro 

Edit: Zjistit počáteční fázi přes tangens je dobrý nápad.
↑ zdenek1:
Tak jsem to přepočítal mým i tvým způsobem a oba vyšly A=0,059 m. Tak to je asi dobře :-). Díky za ochotu!