Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych poradit, co s rovnicí:
, vím, že absolutní hodnota čísla z je zobrazení na gaussově rovině, tedy podle Pythagorovy věty se dá z rozepsat
a za z dosadit a+bi, ale nevím, co s tou 2 a imaginárním číslem i, které je v té absolutní hodnotě "navíc". A pak bych se chtěl ještě zeptat, proč nelze přepsat
jako
, kde bych pak jednou odečetl a podruhé přičetl jedničku. Jestli je to otázka na panáka, tak se omlouvám. Ale i tak bych rád odpověď.
Děkuji

Ahoj, panáka bych si dal...teda zahrál.
K tématu:
Od konce, proč nelze... nerozumím zadání, ale
, zkus se zeptat, prosím jinak :-)
K rovnici:
Správný nápad je rozepsat si z=a+bi
Trocha vytýkání a závorek:
Nyní spočítáš velikost komplexního čísla na levé straně, (a+2) je reálná část, (b-1) imaginární, zvládneš?
↑ Hanis:
Proč to celé umocňovat na druhou? Nestačí porovnat ty imaginární a reálné části? A pak až umocňovat až při porovnávání reálných částí? Mám pocit, že to vychází snad i z nějáké definice?

Jo, taky může být a je to i mnohem jednodušší :-)
máš pravdu b=-3 a=1
Umocnění je důsledková úprava, takže musíš udělat zkoušku a -5/6 vypadne...
↑ Hanis:
A tamto, co jsem psal jako druhou otázku.
Protože odmocnina z jedničky nemůže být
, tak proto se
Vím, že jsou to děsné otázky, ale mám z těch komplexních čísel trochu pomotanou hlavu. Pak by mne ještě zajímalo, na co se vůbec v "praxi" používají, krom toho, že je bylo potřeba zavést, aby zalátovaly díru v matematice...

Ahoj,
hlavní uplatnění je v elektrotechnice (zkus hledat na netu)
Na tu otázku o abs. hodnotě snad odpoví ostatní, já jí nerozumím.
EDIT: možná ti pomůže definice - absolutní hodnota je vzdálenost čísla od 0. Tedy právě jedno reálné číslo.