Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2012 22:28 — Editoval Jani (07. 05. 2012 10:01)

Jani
Zelenáč
Místo: Plzeň
Reputace:   

ČVUT versus VŠE?

Vím, že podobných témat je zde několik. Mě osobně by ale zajímal něčí názor na FIS VŠE. Mám přihlášku na Matematické metody v ekonomii. Spíše bych ale chtěla na Matematické inženýrství na FJFI ČVUT, ale bojím se budoucího uplatnění, moc si neumím představit svojí profesi po studiu. Poradila by mi prosím nějaká dobrá duše?

„An idea that is not dangerous is unworthy of being called an idea at all.“ Oscar Wilde

#2 07. 05. 2012 11:47

anonymni
Zelenáč
Reputace:   

Re: ČVUT versus VŠE?

Neni lepsi si spis vybrat povolani a podle nej si zvolit skolu? Jinak FJFI je extreme narocna fakulta co vim od znamych oproti tomu VSE FIS se docela da.

#3 07. 05. 2012 12:07 — Editoval Jani (07. 05. 2012 12:07)

Jani
Zelenáč
Reputace:   

↑ anonymni:
Já se nenechám odradit náročností, prostě chci studovat to, co si myslím, že by mě bavilo.

„An idea that is not dangerous is unworthy of being called an idea at all.“ Oscar Wilde

#4 16. 05. 2012 15:51

Jani
Zelenáč
Reputace:   

Nikdo neporadí? :(

#5 16. 05. 2012 17:18 — Editoval elypsa (16. 05. 2012 17:19)

elypsa
Místo: Stará Boleslav
Reputace:   40 

S uplatněním si starosti nedělej. Pokud budeš dobrá určitě se uplatníš. A myslím, že z ČVUT vychází žádaní lidé. Ovšem chce to mít i nějakou praxi během studia.
Spíše bych kouklan na to, co tě více láká. Finance x technika? Baví tě fyzika? Nebo finanční matematika atd. tohle jsou otázky co si musíš položit sama.

Co se škol týče o ČVUT bohužel moc nevím. CO se VŠE týče. Škola to není špatná. Jsou tam fakulty, které jsou trochu horší, ale FIS mi vždy přišel jako kvalitní studium. Osobně by mě taky zajímala hloubka matematiky a to hlavně na tebou zmíněném oboru(mám tam taky přihlášku). Předpokládám že s MFF to moc srovnání mít nebude, ale o to více času na praxi, což vidím jako obrovské plus. 

Mimochodem o MFF finanční případně obecná matematika si nepřemýšlela?

Baf!

#6 17. 05. 2012 21:03

Jani
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za názor.

Fyzika mi většinou šla, ale byly tam pro mě i míň pochopitelný partie. Žádný Enstein asi nebudu :)

O MatFyzu jsem nepřemýšlela. O finanční matematice jsem slyšela o problémech s návazností studia a obecná matematika mi přijde zase až moc obecná :)

Na FIS se bojím toho, že tam matiky jako takový bude málo, na FJFI se bojím toho množství fyziky v prvních dvou letech. Asi to vyřeším tím, že se zapíšu na obě školy a po čase uvidim, co je pro mě. Nic lepšího mě nenapadá :)

#7 17. 05. 2012 22:02

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Ještě existuje takovýto trik (já o tom teda nic nevím, ale prý je to docela dobré, víc by asi věděl kolega Halogan). Ale to moc neodpovídá na tvůj dotaz.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 17. 05. 2012 22:59

Jani
Zelenáč
Reputace:   

Díky, ale přeci jenom už mam přihlášky podanné :)

#9 17. 05. 2012 23:10

elypsa

Jinak FIS má na konci měsíce otevřené dveře, tak snad tam zjistíme více informací. Jen pokud o tom nevíš.

Baf!

#10 17. 05. 2012 23:28

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

On ten trik, jak říká Olin, existuje a tobě by se docela hodilo mít podanou přihlášku k nám. Ta škola na papíře ale vypadá trochu jinak než ve skutečnosti a i přesto, že jsem nadmíru spokojen, časem ji zhodnotím a řeknu, co si opravdu myslím. Nejdřív ale za měsíc, to mám státnice, které snad zvládnu.

Co se týče tématu, já bych jako nestranný volil ČVUT. Dost se mi líbí jejich programy na FJFI, jejich mezinárodní spolupráce a celkové pojetí studia. Celkově to je správně orientovaná fakulta. O FISu jsem toho moc dobrého neslyšel (to nic neříká o kvalitě té fakulty!). Co se týče kvality studenta a jeho potenciálu do vědecké budoucnosti, máš podle mě na ČVUT mnohem lepší výhledy. Co se týče kvality výstupního papíru, tak pro zaměstnavatele mimo hlavní obor to bude dost nastejno, jedině že by člověk měl se studiem spojené (mimo)školní záležitosti - vědecká spolupráce, projekty, soutěže, ... To nevím, jak na tom jsou tyto školy.

Co se týče zmiňované praxe - můj náhled je takový, a několik lidí z praxe mi to potvrdilo - pokud člověk vyloženě nemusí, tak ať nepracuje. Jo, občas člověk získá opravdu relevantní práci, která mu pomůže, ale často na úkor studia. Nejhorší pak je kombinace, kdy člověk má práci naprosto mimo obor a zároveň mu to narušuje studium. To je nejhorší možná kombinace.

Nějak jsem ztratil nit. A nepomohl. No tak aspoň popřeju hodně štěstí při výběru.

#11 17. 05. 2012 23:32

Jani
Zelenáč
Reputace:   

O tom DOD vím, ale bohužel nejsem přítomna v ČR...

Jinak děkuju za jakýkoliv názor :)

#12 18. 05. 2012 08:22

Jani
Zelenáč
Reputace:   

Ještě bych mohla dodat, že mam přihlášku také na Národohospodářskou fakultu, kam mě nejspíš taky vezmou.

#13 18. 05. 2012 11:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Jani:

už jsem sice tento rok agitovala za techniky, ale ještě jednou. Pokud nemáš obavy z předmětů ČVUT, nebo jsi ochotná vynaložit určité úsilí pro zvládnutí (snadné to nebude), tak velmi doporučuji zvolit si tuto školu.

Důvodů by se našlo i více, než zde uvedl ↑ Ondřej:, například i to, že techničky mají takový sebevědomý šmrnc  :-)

Abych byla upřímná, tak, až na na vzácné výjimky, VŠE zde nemá žádnou dobrou pověst a nezaznamenala jsem žádnou snahu tam studujících, aby přesvědčili o opaku. Naopak představitele ČVUT zde dobrou povést mají.

Šťastnou volbu a úspěch přeji.

#14 18. 05. 2012 12:03 — Editoval LukasM (18. 05. 2012 12:05)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Jani:
Nějaké informace o FJFI jsem tu již na fórum psal několikrát, takže ti pošlu jen odkaz na tohle téma, kde najdeš v mém pátém příspěvku další odkazy na různá vlákna.

Asi to vyřeším tím, že se zapíšu na obě školy a po čase uvidim, co je pro mě.

To chci teda vidět, jak budeš studovat prvák FJFI paralelně s něčím jiným. To půjde těžko stíhat, o náročnosti nemluvím.

Edit: rád ti samozřejmě dám další informace, ale ptej se konkrétně. Na dotazy typu co je lepší a podobné nesmysly už odpovídat nebudu.

#15 18. 05. 2012 12:50 — Editoval elypsa (18. 05. 2012 12:51)

elypsa

↑ halogan:
Chtěl bych se zeptat jestli je možnost nějakého přesunutí zápočtů z obecné matematiky MFF na IES? Láká mě zkusit MFF, zda bych se tam udržel a tato možnost by pro mě byla dost příjemná, kdyby moje matematické schopnosti na MFF ztroskotali.. Nevíš o tom něco prosím tě?
Děkuji! 

Omlouvám se za menší OT..

Baf!

#16 18. 05. 2012 19:04

Jani
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Dobře, budu konkrétnější :) jak moc je na FJFI obtížná fyzika? Rozhodně nepočítám s tím, že mi někdo dá něco zadarmo, ale stále ve mně hlodá takový červíček, jestli tu fyziku budu zvládat. S tím souvisí další: jsou učitelé ochotni člověku dovysvětlit něco, co nepochopil napoprvý?

#17 19. 05. 2012 11:23

LukasM
Reputace:   193 

↑ Jani:
Fyzika úplně jednoduchá není, ale pokud nebudeš zvládat fyziku, tak matiku teprve ne (mluvím o matematice A). Takže se toho neboj. Něco jiného samozřejmě je otázka, jestli ta fyzika není zbytečná, když ji pak nebudeš chtít dál dělat. Těch fyzikálních předmětů je na základním studiu celkem dost (mechanika, termika, vlnění, elektřina a magnetismus, teoretická fyzika 1,2, statistická fyzika), takže pokud tě zajímá jen a pouze matematika, tak se to dá považovat do jisté míry za ztrátu času.  Ale pokud nejsi úplně rozhodnutá co dělat, tak se na druhou stranu můžeš rozhodnout později. Tady najdeš studijní programy a sylaby předmětů, tak si na to můžeš udělat nějaký názor sama.

Pokud jde o ochotu učitelů a cvičících, tak je to na FJFI podle mého názoru super. Možná jsem měl na cvičící jen štěstí, ale nikdy nebyl problém se na cokoli zeptat, přijít na konzultaci nebo tak, a vždycky se mi ti lidi dost věnovali. Je to trochu spojené s tím, že na FJFI je přece jenom v porovnání s ostatními fakultami málo lidí, takže ten přístup je osobnější.

#18 19. 05. 2012 13:21

Jani
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Na ty studijní programy jsem už koukala. Mě to táhne jenom k té matice, ale to základní studium beru rozhodně jako plus, co kdyby že jo. Jinak to beru tak, že i matematik by měl mít nějaký základy ve fyzice, takže i když to možná zbytečný bude, tak si z toho budu snažit něco odnést. :)

Jinak si mi potvrdil to, co jsem si myslela.

Teď už "jenom" ta maturita :)

#19 02. 06. 2012 21:48

user
Reputace:   24 

↑ Jani:
ZS může být určitě výhoda. Kdybys ses na něco chtěla zeptat, tak můžeš přes pm. Jsem na FJFI v prváku.
Ještě tady je odkaz na "reklamní" stránky naší školy. Podstané jsou asi sekce "zájemci o studium" a "Pro střední školy". http://jaderka.fjfi.cvut.cz/

#20 11. 06. 2012 22:06

Boubela
Zelenáč
Reputace:   

halogan napsal(a):

Ta škola na papíře ale vypadá trochu jinak než ve skutečnosti a i přesto, že jsem nadmíru spokojen, časem ji zhodnotím a řeknu, co si opravdu myslím. Nejdřív ale za měsíc, to mám státnice, které snad zvládnu.

prosim nezapomen:)

#21 13. 06. 2012 21:03

Jani
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji vám všem za komentáře a názory. Zítra jedu na FJFI odevzdat maturitní vysvědčení. :)

Zápatí