Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den mohl by mi někdo poradit vzorec pro výpočet tlaku v tomto příkladu, protože ty co znám tak mi to podle nich nejde spočítat vychází mi špatný výsledek
Jaký tlak má oxid siřičitý o hmotnosti 128 g, který je v nádobě o objemu 4 l při teplotě 127°C? Pro výpočet použijte přibližných hodnot molární plynové konstanty 8,3 J.Kˇ-1.molˇ-1 a atomové relativní hmotnosti chlóru 35. hmotnost
Zdravím,
je lepší sem napsat Tvůj výpočet, pohodlněji se hledá chyba.
Používáš stavovou rovnici ideálního plynu a vzorec pro látkové množství n=m/M_r. V této úloze bych viděla zdroj chyb v nepozorném zacházení s jednotkami, také si zkontroluj, prosím.
↑ george18:
oxid siřičitý je SO2 a jeho M_r(SO2)=32+2*16=64. Proto n=128/64.
Tak jsem přišla, že jsi počítal něco jiného, že máš n=1,14. Jak vznikl tento výsledek? Děkuji.
↑ jelena:
už vím co jsem dělal blbě já jsem hlavně spojil tři příklady dohromady zadaní jsem udělal z dvou stejných na výpočet tlaku a Mr jsem vzal z jiného tam je kyselina sírová proto tam vyšlo 1,14
Jaký tlak má oxid siřičitý o hmotnosti 128 g, který je v nádobě o objemu 3,5 l při teplotě 77 °C? Pro výpočet použijte přibližných hodnot molární plynové konstanty 8,3 J.Kˇ-1.molˇ-1 a atomové relativní hmotnosti kyslíku 16 a síry 32.
n=128/64=2
a P=(2*8314,32*350)/3,5=1662864 Pa neboli 1,66 MPa
Jaký tlak má chlór o hmotnosti 70 g, který je v nádobě o objemu 4 l při teplotě 127°C? Pro výpočet použijte přibližných hodnot molární plynové konstanty 8,3 J.Kˇ-1.molˇ-1 a atomové relativní hmotnosti chlóru 35.
mám dotaz ohledně tady te molární plynové konstanty 8,3 J.Kˇ-1.molˇ-1 já mám vždycky napsanou že je 8,3 a při tom ona je 8314,32 nebo ne???
n=70/35=2
P=(2*8314,32*400)/4=1,66 MPa a je chyba asi v učebnici nebo jsem udělal něco špatně protože v učebnici je správný výsledek 0,83 MPa?
↑ george18:
Ahoj
molární plynová konstanta 
↑ rleg:
to je vždycky nebo jsou i nějaké výjimky protože já jsem se již setkal s tím že bylo napsaný že je 8314,32 tak bylo to napsaný špatně nebo je to možný v nějakých případech?
a ty příklady jak jsem tady spočítal hlavně ten druhý jak to je s ním mám ho dobře a zadání je špatně nebo naopak?
↑ george18:
bylo by to možné myslím v případě, že by jednotka byla kilomol. Snad se nepletu.
ten chlór nemáš dobře, molekula plynného chloru se skládá ze 2 atomů chloru. Mělo by ti vyjít n=1 a p=830 kPa=0,83 MPa
↑ rleg:
vždycky je ze 2 atomu chlóru?
no pokud do vzorce dosadím molární plynové konstanty 8,3 vychází 831 Pa což je špatně ale pokud dosadím 8314,32 tak to vychází 831432 Pa a to je správný výsledek, tak jak to je s tou konstantou teď jsem zmatený když je v zadání 8,3 a nevychází to s ním ale s tím 8314,32 to vychází
↑ george18: Jo vždycky, protože chlor je pouze jednovazný
Nevychází ti to proto, že nejspíš za objem dosazuješ V=4, namísto správného V=0,004. Je to tak?
Jinak napiš co a jak dosazuješ, jinak ti neřekneme, kde je chyba.
↑ george18: Aha, to jsem přehlédl. Tak je to tak, jak jsem říkal :o) Objem se dosazuje v
a ne v
, jak jsi to udělal ty :o)