Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj jsem na základce a byl bych rád kdyby mi někdo pomohl vypočítat 5 příkladů i s postupem,byl jsem totiž měsíc nemocný a učitel absolutně nemá zájem mi něco vysvětlit tak jsem se obrátil sem.Kdybych vám ty příklady semka napsal byl by někdo tak hodný a vypočítal je ? Ať vím jak se to přesně dělá....
1 příklad :
Paní velká si uložia v bance 420 000 kč po dobu 8 měsíců při úrokové míře 8% p.a.
Jaký bude úrok ?
2 příklad :
Pan Sláma uložil v bance 120 000 Kč při úrokové míře 12% p.a.Kolik Kč vybere Pan Sláma po šesti letech,byla-li na úroku uplatněna 15% - ní daň
3 přiklad :
Paní Velká si uložila v bance 420 000 Kč po dobu od 4.dubna do 16.října při úrokové míře 8% p.a.Jaký bude čistý úrok ? Jaky bude urok po 15 % zdaneni ?
Byl bych moc rad aby mi stim jeste dneska nekdo pomohl prosim.
↑ Jajinka508:
V 1. úloze máš značku p. a., což je roční úroková míra, tedy kolik procent by se k částce přičetlo za celý rok. Paní si ale uložila peníze jen na část roku, proto nedostane celých 8 %, ale příslušnou část. Uložila si částku jen na 8 měsíců ze 12 měsíců, proto nejprve spočítej, kolik dostane procent za 8 měsíců. Můžeš to řešit např. trojčlenkou.