Ahoj,
mám problém s jednou částí organické chemie, kterou vůbec nezvládám. Učitel to zkrátka neumí vysvětlit a na internetu tam mám hodně zmatku a často tam nevysvětlují v příkladech vše.
Konkrétně mám na mysli reakce v organické chemii - adice, eliminace, oxidace apod.
Názvosloví umím, to se dá docela dobře naučit, jenže u těch reakcí nechápu, jak určím, jak poznám co vznikne?
Třeba příklad Oxidace Propan-1-olu - vzniká propanal a kyseliny propanová (jestli se nepletu), to mám naučené, protože si to pamatuju, ale kdyby po mě někdo chtěl vysvětlit proč to tak je, tak to zkrátka nedokážu.
Není tu někdo, kdo by mi to srozumitelně vysvětlit, ty základní pravidla, nebo hodin aspoň nějaký odkaz na studijní materiály, kde to dobře vysvětlují?
Díky moc
Zdravím,
organická chemie vyžaduje naučení obecných mechanizmů, potom použití na jednotlivé typy sloučenin (pravidla a zdánlivé výjimky, potvrzující pravidla). Prakticky a kvalitně - je to hodně těžký obor chemie.
Mám dojem, že pro SŠ není špatně zpracována Kostka (organika) nebo Přehled středoškolské chemie - ale je to dost zjednodušeno.
Online - materiály VŠCHT Praha (Organická chemie, Organická syntéza). To bych řekla, že je nejlepší - neměj obavy, že pro VŠ, text je srozumitelný a má dost obrázků.
Zkoušela jsi také stránky pana Canova (Organika I, II)?