Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám rovnici
. NEjprve celou rovnici vydělím dvěma a vznikne mi
. Pak už ale nevím jak dál. díky za radu.
Pokud jsi pochopila princip (viz další podobné téma), potom je dobré mít před sebou tabulku goniometrických hodnot a vzorce.
nahrazuji
dle vzorce:
je ve vzorci 

↑ jelena:
Omlouvám se, ale ten poslední krok nechápu. Asi mě mate alfa a beta, ale z toho jsem to vůbec nepochopila. a NEvím jak se dostanu ke konečnému výsledku
. Díky za další pomoc.
↑ terezkaaaaa5:
Vezmeš si vzorce:
A to, co máš v zadání, představ si, že máš na samolepce, ze zadání odlep sin(x), cos(x) a ve vzorci zalep odpovídající pozice. Tak si uděláš jasno, zda máš alfu nebo betu.
Já jsem například ze zadání
přehodila:
Potom jsem "zalepila" sin(x), cos(x) a uviděla "betu".

Vsuvka:
Nálepky jsou dobré, já doporučuji systém kolečko čtvereček - všechno co je na levé straně v kolečku je i na pravé v kolečku. Kolečka je třeba dělat velká..
Konec vsuvky, bavte se :-)
↑ Hanis:
jak jinak, pane učiteli :-) Ale zrovna před příspěvkem jsem se v pokoji Vašeho milého studenta přilepila na kaluž z jahodové šťávy, tak taková asociace.
vzorec 
a naše úprava: 
k 

Vytkla jsem si cosinus
asi nevytkla, ale upravila pomocí vzorců, to je také možné, ale zřejmě jsi používala vzorec
Potom pozor na znaménka - přehazuji se a také na určení, co je alfa, beta.