Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám zjednodušit výraz
. Zkoušela jsem to podle dvou vzorců, ale nemůžu se dostat k výsledku
.
Můj postup: 
Následně jsem došla k
, ale to už je špatně. Díky za rady.

↑ terezkaaaaa5:
Zdravím, dle mého děláte chyby v těch součtových vzorcích, případně u roznásobování. Zkuste si ještě jednou postupně rozepsat, čemu se rovná
, poté to přenásobte
, stejně tak u odečítaného členu.

↑ skoroakvarista:
Už jsem to zkoušla po tom, co mi to nevycházelo, ale pořád mi to vychází stejně:(

↑ terezkaaaaa5:
Dobře, tak já rozepíšu ten první člen.
. Zkuste to podobně s tím odečítaným členem.

To mi vyšlo
. Pak mám ale opět problém s krácením.

↑ terezkaaaaa5:
Dobře, takže když od mnou napsaného výrazu odečtete svůj teď napsaný, nemohlo by se tam něco hezky "požrat"? (Rozumějte sečíst na nulu.) Ze zbylého stačí vytknout a aplikovat převelice známý součtový vzorec pro druhé mocninu sinu a cosinu.

↑ skoroakvarista:
Abych řekla pravdu, jsem z toho úplně zmatená. Jako první bych zkrátila sin u, který však má bý výsledkem. Takže já teď vůbec nevím, omlouvám se, ale nemohl byste mi ještě pomoct?

↑ terezkaaaaa5:
Pozor, my neřešíme rovnici, ale upravujeme výraz, tedy nelze beztrestně krátit. Pokud napíšu ten rozdíl
, tak se podívejte na druhý a třetí člen - ty se požerou. Na zbytek platí už dříve psané.

↑ skoroakvarista:
Ať dělám, co dělám, stejně mi nikdy nevyjde samotné
. :(

↑ terezkaaaaa5:
Budu předpokládat, že jmse se posunuli do tvaru
. To je ale rovno
. Teď už to dopadne?

↑ terezkaaaaa5:
Za málo, pro úplnost ještě postup (možná lehčí), který naznačila výše ↑ jelena:, za což jí děkuji.
Označíme-li
a
, potom
. To je ale při pozorném prohlédnutí součtový vzorec, tedy je tento výraz roven
. Vrátím-li se zpět v substituci k proměnným
dostanu
.