Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zadání je: Najděte rozložení teploty t v závislosti na poloměru r v prostoru mezi 2 soustřednými koulemi o poloměrech r1, r2, který je homogenně vypněn látkou vedoucí teplo. t1 a t2 jsou konstantní (t1 je teplota v r1 a t2 v r2).
Je mi jasné, že musím využít rovnosti tepla, které projde kulovou slupkou ve vzdálenosti r a teplem které projde slupkami ve vzdálenostech r1 a r2, ale nedaří se mi sestavit rovnice.
Děkuji
No jo vlastně. No a co třeba takhle: zavedu si veličinu, kterou označím třeba a a bude udávat přenesené teplo za čas.
Bude teda platit:
No a z podmínky, že t(r1)=t1 a t(r2)=t2 se dají určit konstanty a a C.
EDIT: Opravená druhá mocnina

↑ user:
Stačí vyřešit rovnici vedení tepla. Časově proměnný člen tam nebude, takže se to zjednodušší na Laplaceovu rovnici. Předpokládáme sfericky symetrické řešení, takže si stačí najít, jak vypadá Laplaceův operátor ve sferických souřadnicích a pak už to je jednoduché. Výsledek vyjde stejný, jako uvádí o.neill,
. :-)
↑ o.neill:
Děkuji, ještě se nad tím zamyslím, ve škole jsme to dělali pomocí obecné rovnice vedení tepla a pak jsme řešili Laplaceovu rovnici a to mi přišlo příliš komplikované... V tomhle už to začínám vidět i fyzikálně a ne jen, že nám to vyšlo.
Ještě malá poznámka, v druhé rovnici (dt=...) utekla v zápisu mocnina u r.
↑ Pavel Brožek:
Už to chápu i z toho Laplace :)