Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, rád bych poprosil o pomoc.
Nevím si rady s příkladem, kdy mám k zadané matici určit Jordanův kanonický tvar J a matici T.
Zadaná matice je:
2 1 -1 -1 4 -1 -1 1 2
vlastní čísla mi vyšla: 3,2,3
Jord. kan. tvar (J) tedy:
3 0 0 0 2 0 0 0 3
A tady začíná můj problém, nerozumím tomu, jak vypočítat tu matici T v případě, že jsou 2 vlastní čísla stejná. Mohl by mi, prosím, někdo poradit, jak postupovat?
Děkuju mockrát.
Super, toto se dělá úplně stejně, protože můžeš k vl. číslu 3 vybrat 2 různé vlastní vektory.
zdravim ,
ako sa prosim da urcit algebraicka nasobnost tych vlastnych cisiel ?
Pri det mi vysiel
-x^3 + 8x^2 -21x + 18
a jak pise raydole tak korenmi su 2 a 3. Ale z coho ma ze algebraicka nasobnost toho cisla je 2 je 1 a 3 je 2 ?
Dakujem za pripadne odpovede.
↑ zajcev:,
Mas viac moznosti to vidiet.
Napriklad: dvojnasobny koren polynomu P, je aj koren polynomu P' ( derivacia polynomu P)
Druha: mozes vydelit P(x) z (x-2)(x-3), a vysledok ti dovedie k 
s tou derivaciou sa mi to paci, tiez by to platilo aj keby to bola matica 4 x 4 ? Dajme tomu ze jedna matica by mala jedno vlastne cislo algebraickej nasobnosti 3 a druhe 1, tak to cislo s algebraickou nasobnostou 3 by bol korenom aj derivacie derivacii charakteristickeho polynomu ?
↑ zajcev:
To je cisto algebricka vlasnost, ktora sa da lahko dokazat.
Na priklad ak a je 3jnasobny koren polynôme P, mame P(a)=P'(a)=P''(a)=0
Stránky: 1