Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mame maticu
1 -1 1
-1 1 1
-1 -1 3
pre ktoru mi vysiel charakteristicky polynom (1-x)(1-x)(3-x) +1 - x
ktory ma korene 1,2.
Zaujimalo by ma ci spravne chapem pojmu algebraicka nasobnost vlastneho cisla.
Podla mna pre cislo 1 je algebraicka nasobnost 2 a pre 2 je algebraicka nasobnost 1.
Ale potom by mi vysla geometricka nasobnost pre vlastne cislo 1 1 a pre 2 zase geometricka nasobnost 1 co mi ale nejak nezapada pretoze potom by to nebola dialogizovatelna matica ... Tak kde robim chybu ? Dalej ma tiez zaujima , ze v zadani je uvedene ze mame uviest ci je ci je dana matica podobna nejakej diagonalnej matici (ma rovnaku stopu, determinant) a ze pokial ano tak mame urcit takuto maticu a maticu podobnosti ... A to by ma zaujimalo co je ta matica podobnosti ? Nikde to neviem najist ? Je to nieco take ze ak hocijaku maticu vynasobim touto maticou podobnosti tak bude podobna danej matici ? Dakujem zua pripadne odpovede.
Mně vyšly ty algebraické násobnosti opačně - 1 má nás. 1 a 2 má nás. 2. V tom asi bude ten problém.
Dále dvojce přísluší 2 vlastní vektory, tudíž matice bude diagonalizovatelná. Maticí podobnosti se pravděpodobně myslí matice přechodu od standardní báze k bázi, ve které má zadaná matice diagonální tvar, tedy
. Sloupce matice P jsou tvořeny vlastními vektory A.
Ahoj
Pozri si na kontrolu toto
http://www.wolframalpha.com/input/?i=[1%3B+-1%3B+1]%3B[+-1%3B+1+%3B1+]%3B[-1+%3B-1%3B3]
A vlasnoti, o ktorych pises su iste vysvetlene aj v tvojich skriptach.