Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň
veta znie nasledovne:
Nech sú netriviálne lineárne nezávislé riešenia rovnice
kde sú spojité funkcie.
Potom medzi ľubovoľnými dvomi susednými nulovými bodmi riešenia leží nulový bod riešenia a naopak.
Mám k nej nasledovný dôkaz
Nech a .
sú lineárne nezávislé, potom pre wronskián platí
.
Z toho pre i=1,2 platí
teda .
Z predpokladu vyplýva, že a nemajú rovnaké znamienka.
Potom .
takto to mám zapísané,
ale nie je mi jasné odkiaľ máme tú implikáciu čo som zapísal medzi hviezdičky.
Vďaka za každú odpoveď
y(x) taky na (x_1,x_2) meni znamenko. To proto, ze wronskian znamenko nemeni (Liouvilluv vzorec) a potom se pouzije veta toho pana
↑ kaja.marik:
jasne, to s tým wronskiánom mi úplne uniklo :)
a hádam by som pre mohol použiť aj Darbouxovu vlastnosť pre spojitú funkciu potom
vďaka :)
Asi ano. Ale treba tuhle darb. vlstnost znam jako druhou Bolzanovu vetu a Bolzano zil drive.
Ahoj,
Ja by som skor to dokazal takto ( upravil som to na tvoje ozancenia)
Nech sú netriviálne lineárne nezávislé riešenia rovnice
kde sú spojité funkcie.
Potom medzi ľubovoľnými dvomi susednými nulovými bodmi riešenia leží nulový bod riešenia a naopak.
Dôkaz
Nech a .
sú lineárne nezávislé, potom pre wronskián platí
.
Z toho pre i=1,2 platí
teda .kde
[potialto to iste ako tvoj dokaz]
Teraz predpokladam ze
To mi umoznuje dobre definovat funkciu na
Mame
jej derivacia je nulova v nejakom bode
(Rolle-ova teorema)
Ale vdaka tomu, co sme dokazali
Tento spor zarucuje, ze existuje aspon jeden koren funkcie v
Unicita: Ak by existovali dva korene na tomto intervale:
tak symetricky by existoval aspon jeden funkcie medzi , co by protirecilo tomu, ze su dva nasledovne korene funkcie
↑ kaja.marik:
pravda, myslel som presne tú vlastnosť, takže hovoríme o tom istom :)
↑ vanok:
vďaka za ďalší jednoduchý spôsob ( je, predpokladám, značenie otvoreného intervalu?)
a za postreh ( samozrejme dôkaz tvrdenia je kompletný až s časťou o jednoznačnosti ktorú uvádzate na záver
svojho príspevku)
no, teplo dnes so mnou robí očividne svoje :)
↑ ajeto:
Ano to je tradicne znacenie vo Fr.
Jeste na doplneni naznacim dalsi dve metody dukazu.
Da se zintegrovat Piconeho identita pro p_1=p_2 a q_1=q_2 od jednoho korene funkce u do druheho za predpokladu, ze v nema nulovy bod. Nalevo vyjde nula, napravo vyjde ze u'/u = v'/v a tedy v je nasobek u, coz je spor s nezavislosti. Tedy v nemuze byt kladna mezi dvema koreny funkce u. Je to vlastne specialni pripad srovnavaci vety.
Dalsi dukaz je zalozeny na substituci w=r*u'/u, ktera rovnici prevede na Riccatiho rovnici, coz je rovnice prvniho radu a daji se pouzit klasicke vety o diferencialnich nerovnostech. http://en.wikipedia.org/wiki/Riccati_eq … r_equation
Stránky: 1