Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 06. 2012 05:49

krisstl
Zelenáč
Reputace:   

Otazka pre učiteľov

V akom editore je najlepšie pripravovať písomky, prípravy na vyučovanie z predmetov mat-fyz. Chcela by som sa naučiť LATEX, zatiaľ som písala len vo Worde,OpenOffice. Pre použivareľov LATEXu otázočka, je na nete možnosť vyskúšať si LATEX online? Niečo také ako pieskovisko na tomto fóre. Ďakujem.

#2 22. 06. 2012 10:53

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Otazka pre učiteľov

↑ krisstl:
Zdravím,
pro testy z matematiky jsem zkoušel používat latex, ale nemám s ním tolik zkušeností (kromě tohoto fóra) a nepodařilo se mi to implementovat do přípravy testů tak, aby to bylo efektivní. Takže až na výjimky zásadně píší zadání v ruce.

#3 22. 06. 2012 11:13

krisstl
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem.

#4 22. 06. 2012 12:32

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

existuje třeba editor rovnic http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php, ale nejlepší je podle mě si stáhnout třeba miktex a zkoušet offline. řekl bych, že drtivá většina vyučujících u nás na matfyzu latex používá

#5 22. 06. 2012 13:06

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

krisstl napsal(a):

Pre použivareľov LATEXu otázočka, je na nete možnosť vyskúšať si LATEX online?

zkuste google a heslo TeX on web

#6 22. 06. 2012 13:08

kaja.marik
Veterán

krisstl napsal(a):

V akom editore je najlepšie pripravovať písomky, prípravy na vyučovanie z predmetov mat-fyz.

V tom, ve kterem Vam prace jde nejlepe od ruky. Na knizku LaTeX, na kratke texty cokoliv (TeXmacs nebo LyX jsou kompromisy mezi TeXem a klikacimi editory)

#7 22. 06. 2012 15:29

krisstl
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem za pomoc. Zatiaľ som stačila len zbežne pozrieť, LyX sa mi páčil. Vyhovoval by aj pre prácu s interaktívnou tabuľou. Texmacs je pre odborné články, tie pri deckách zo ZŠ písať nebudem.
Pozrela som aj editor rovníc a pokiaľ som pochopila: napíšem matematický text, ten si uložím ako obrázok
.gif a vložím ako objekt hoc aj do Wordu. Doteraz som počas povinnej pedagogickej  praxe písala pero-papier. Takže čokoľvek začnem bude pre mňa nové.
Vďaka za typy.

#8 22. 06. 2012 15:48

kaja.marik
Veterán

krisstl napsal(a):

Ďakujem za pomoc. Zatiaľ som stačila len zbežne pozrieť, LyX sa mi páčil. Vyhovoval by aj pre prácu s interaktívnou tabuľou. TeXmacs je pre odborné články, tie pri deckách zo ZŠ písať nebudem.

Na odborne clanky je i Word, Open Office, LaTeX.  Vy jste začala uvažovat o LaTeXu, myslim, že TeXmacs dava stejnou kvalitu vystupu, ale je vic WYSIWYG

krisstl napsal(a):

Pozrela som aj editor rovníc a pokiaľ som pochopila: napíšem matematický text, ten si uložím ako obrázok
.gif a vložím ako objekt hoc aj do Wordu.

NEEEE. To by potom nebylo mozne tu rovnici upravovat a musel by se psat cela znova. Vypadalo by to skarede a vysledek neodpovida namaze. V kazdem editoru je vestaveny nejaky editor rovnic, tak ten pouzit.

krisstl napsal(a):

Doteraz som počas povinnej pedagogickej  praxe písala pero-papier.

Taky dobre, ucitelky ze ZS maji vetsinou pekny rukopis, me se osvedcilo psat modrym inkoustem na bily papir (nesmi byt popsany nebo potisteny z druhe strany), scanovat barevne na 600 DPI nebo 300 DPI, upravit urovne v Gimpu (bravy -> urovne -> vstupni urovne) a prevest na vektorovou grafiku programem potrace. Skript pro prevedeni vsech jpeg souboru v adresari muze vypadat nejak takto

Code:

#!/bin/bash

for filename in *.jpeg
do
  echo $filename
  convert $filename ${filename/jpeg/pnm}
  potrace -b pdf ${filename/jpeg/pnm}
done;
rm *.pnm

Vysledek vypada nejak takto a byl by urcite mnohem hezci, kdybych mel uhlednejsi rukopis, neusmudlaval papir a vic se snazil v tom Gimpu. Ale v tomto pripade mi to tak stacilo.

Zápatí