Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám vyjádřit
bez užití goniometrických funkcí (lze však užít při výpočtu). Což o to, to mi přijde snadné, ale mám to udělat co nejvíce pomocí komplexních čísel, a bez užití vzorců.
Takže si to napíšu takhle:
takže Moivrova věta, napravo se zbavím závorky a pak porovnám reálné části, takže mám tohle:
kde si pak ten
přepíšu na
, odmocním, to vpravo hodím do absolutní hodnoty. No a pak použiji sčítací vzorce na kosinus vlevo a vzorec pro poloviční argument na ten sinus. Prý by to ale mělo jít bez toho, vzorce bych neměla použít, a z toho jsem na větvi:(. Jediné, co mě napadá, je opět použít Moivrovu větu, třeba ještě na ten
, ale to stejně opět vede na použítí vzorce. Nevíte někdo, co s tím, já si s tím lámu hlavu už pár dní a fakt nevím...
Zdravím,
co jsem se dívala na materiály vašeho vyučujícího (je tak?), tak používá vzorec pro násobení komplexních čísel v goniometrickém tvaru.
Asi bych ještě začala úpravou
atd.
Mám dojem, že ve Tvém povídání se trochu obtížně orientovalo, asi bys obdržela dřív odpověď od kolegů, pokud bys napsala matematický zápis. Ať se podaří.

Ahoj, děkuju za snahu, ale moudrá z toho nejsem:(... Jestli to jsou materiály mého vyučujícího nevím, ale spolužák už mě na ně odkazoval, tak možná jo, ale k ničemu mi to nepřišlo...? Tam se ty úlohy řeší pomocí vzorce pro poloviční argument, což jsem měla původně, to nechce. No a to s tím násobením to je vlastně to, co mám já, ne? Akorát tam v té závorce hned vyjdou takové úhly, že se to dá převést na konkrétní hodnoty, to já tu nemám... Nejspíš nechápu, kam míříš:(.
Můžu to tedy převést na tenhle tvar, to vím
no ale teď nevím, co si počít s těmi výrazy pod odmocninou, když nesmím užít vzorců...
↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno:
tak to neporadím - bohužel při každé úpravě (i když začnu přes komplexní čísla), tak se dostanu k momentu, kdy potřebuji použit některý goniometrický vzorec.
Tak nevím, kolik vzorců je málo nebo moc, když podle Tebe:
ale mám to udělat co nejvíce pomocí komplexních čísel, a bez užití vzorců.

No právě, já taky vždycky došla do fáze, kdy jsem prostě musela použít vzorec, tak jsem myslela, že na to jdu nějak špatně. Tak teď nevím, co si o tom myslet. Kdybych se náhodou dozvěděla, jak se na to mělo jít jinak, tak to sem dám. Moc děkuju za snahu a pokusím se vzít si k srdci tu radu o srozumitelnosti:).
Zdravím,
měsíc uplynul a včera jsem dávala odkaz na toto téma a asi tak to může být:
teď umocnit levou a pravou strany a vyjádřit
. Snad tak.
Poznamka: celkom dobre nerozumiem tomuto:
bez užití goniometrických funkcí (lze však užít při výpočtu)
Ide asi o nejaku obkluku?
Mozno toto je dobra moznost:
Moivre-ova veta
ako si navrhol tu
↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno:
sa da pouzit.
Pretoze ten vzorec sa pise 
ca sa pise aj
Tento posledny zapis znamena, ze treba najst "odmocninu(y)" komplexneho cisla
....
No nie som si celkom isty, ze toto sa caka od teba pri tomto cviceni.
↑ vanok:
Zdravím a děkuji za další pohled.
Ještě lepší se mi jevila 4. odmocnina s použitím pi/2 jako výchozího.
Těchto úloh zde bylo opakovaně, jsou z pedagogické fakulty, dalo se řešit kombinaci goniometrických vzorců a komplexních čísel. Ovšem již kolegyňka ↑ Dalsi Uzivatelske Jmeno: sdělila, že musí být použito hlavně komplexních čísel a nevím - jak moc nebo málo.
Protože mně se vždy dařilo dostat na goniometrické identity.
Pokud nezapomenu a budu mít čas (teď bohužel nemám), tak projdu i další téma, co se k tomu okruhu objevila, ale cca je to obdobné jako v odkazu.
↑ jelena:
Pozdravujem,
Tu mozu byt taketo identity zaujimave;
...
Poznamka: Vdaka tvojmu odkazu, (cf. vzorove cvicenia) je mi jasne, ze cvicenie sa da napisat aj takto,
vyjadrite
(v jeho realnej forme)
A tak pochopitelne ze vo vypoctoch mozeme pouzit vsetki vlasnosti goniometrickych funkcii.
A preto mame...
Edit (dufam ze posledny): A este 3 zname vzorce ( jednoduche na dokazanie)

↑ vanok:
Zdravím a děkuji,
formulace úlohy "vyjádřete v reální formě" je asi nejlépe vystihující, co se požaduje. Souhrn úloh a reakcí je v tomto tématu (kolegyňka píše, že řešení bylo vráceno, protože nepoužila požadovanou metodu).
Osobně jsem spíš čekala, že někdo z autorek se zastaví na konzultaci za vyučujícím a přednese nám jasnou představu, jak na tuto úlohu.
No jo :-)