Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s touto úlohou? Děkuji
Při teplotě 20°C má rtuť hustotu
. Jakou má hustotu při teplotách 0°C a 100°C? V daném teplotním intervalu je 
Kilogram rtuti má podle zadané hustoty při t=20 stupních objem V(20). Objem se v závislosti na teplotě mění podle rovnice V(t)=V(20)(1+beta(t-20)). Takže hustota bude v závislosti na teplotě 1kg/objem v závislosti na teplotě. OK?

↑ thriller:
Bohužel jsem to moc nepochopila. Nešlo by to prosím nějak jednodušeji? Díky moc.
↑ terezkaaaaa5:
Zdravím,
zdůvodnění kolegy thrillera vychází z faktu, že obvykle nenajdeš vzorec pro hustotu, ale lehce dosažitelný je vzorec pro objem. Tedy vzorec pro hustotu v závislosti na teplotě můžeš odvodit ze zákonu zachování hmotnosti a závislosti objemu na teplotě.
Každé úloze má předcházet teorie. Studovala jsi? Zkoušela jsi zadat název tématu do google a podívat se na vzorce (možná bude rovnou i pro hustotu)? Potom sem vzorec vložit a zeptat se konkrétně, co ve vzorci není jasné?
Také každá úloha má být přepsána ze slovního zadání do symbolického (označení veličin, hodnota, jednotky). Přepsala jsi?
Děkuji.
Děkuji Jeleně za hezké téměř filosofické vysvětlení podstaty úlohy. Takové věci je vždycky dobré si uvědomit.
terezkaaaaa5 napsal(a):
↑ thriller: Bohužel jsem to moc nepochopila. Nešlo by to prosím nějak jednodušeji? Díky moc.
Dobře, tak postupně:
1) Napiš, jaký objem má 1 kg rtuti při dvaceti stupních. Od toho tam máš zadanou hustotu.
2) Napiš, jaký je vztah pro objemovou roztažnost rtuti, když znáš koeficient
a objem při teplotě 20 stupňů.
3) Napiš, jaký je vztah pro hustotu a za hmotnost dosaď 1kg a za objem teplotní závislost objemu jednoho kila rtuti z bodu 2.
Lepší?

↑ thriller:
Díky, ale já znám pouze vzorce
,
,
. S těmi jednotlivými body si moc rady nevím.
↑ terezkaaaaa5: To je dobře že je znáš, tak se je teď snaž aplikovat na ty tři body postupu. (Bod 1.. aplikace druhého vzorečku, bod 2...aplikace prvního vzorečku, bod 3... aplikace druhého vzorečku)

Dobře, takže 1) 
2) Nevím, mám určitý vztah, ale nevím jak bude 
3) to tedy bez 2) nedokážu zatím určit

↑ thriller:
Přírůstek teploty

↑ thriller:
No dobře, díky. Ale stále nevím nic k tomu, jakou hustotu bude mít rtuť při t = 20°C a 100°C.

↑ thriller:
Za V(20) mám doplnit
? Nějak to nechápu. Díky za další pomoc.

↑ thriller:
Hm, tak to mi pak ale vůbec nevychází:(
Výsledky mají být:
a 

↑ thriller:
Tam má být vlastně jen 1, že? Díky.