Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Funkce
První derivace
Podmínka pro stacionární body 
Stacionární body 
Maximum v bodě ![kopírovat do textarea $[\sqrt{3}, \frac{3\sqrt{3}}{2}]$](/mathtex/2d/2d39ecc345c07adca88825e2786d675d.gif)
Minimum v bodě ![kopírovat do textarea $[-\sqrt{3}, -\frac{3\sqrt{3}}{2}]$](/mathtex/e2/e232920d600d21ce5762b4aa466a37c8.gif)
Každopádně dle grafu si myslím, že tato funkce lokální extrémy nemá - mám pravdu? Jak to ověřit?
Děkuji za pomoc!!
Rumburak napsal(a):
Exrémy v bodech
jsou pouze lokální.
Globální (tj. absolutní) extrémy vzhledem k celému svému def. oboru funkce opravdu nemá.
Takže lokální extrémy jsou vždy pouze stacionární body?
Globální extrémy bych získal dosazením stacionárních bodů do vyšetřované funkce?
Děkuji za pomoc a ujasnění!
Již jsem to pochopil - lokální maximum je v bodě, kde se mění funkce z rostoucí na klesající - tedy ve stacionárním bodu. Děkuji za pomoc!
Případně pokud by měl někdo problém - pochopil jsem to z tohoto dokumentu.
Lokální extrémy jsou extrémy vhledem k nějakému okolí. O něco přesněji: Funkce f má v bodě c lokální extrém (určitého typu),
pakliže exstuje okolí U bodu c takové, že f(c) je extrémem (uvedeného typu) funkce f vzhledem k množině U (nebo též na množině U).
Například funkce
má nekonečně mnoho lokálních extrémů, ale žádný globální.
Co je to stacionární bod ? Ten, kde je derivace = 0 ? Pokud ano, tak extremální bod nemusí být stac. bodem - derivace v něm nemusí existovat,
případně může jít o hraniční body množiny , jako jsou např. krajní bod uz. intervalů.
Ještě bych se chtěl dotázat na funkci 
První derivace je: 
Podmínka pro stacionární body:
Stacionární bod: 
V prvním intervalu od
po
je KLESAJÍCÍ v druhém intervalu od
po
je ROSTOUCÍ.
Jaké má tedy funkce lokální extrémy/extrém, pokud je stacionární bod 0 - je zároveň lokálním extrémem?
Resp. jaké je LOKÁLNÍ MINIMUM A MAXIMUM?
Ještě se dodatečně zeptám, zda-li asymptota je se směrnicí nebo bez?
Podle mě je bez směrnice, ale nejsem si jistý.
Děkuji za pomoc!!!
↑ davidx:
Ano , v bodě 0 je abslolutní (a zároveň lokální) ostré minimum (každý absolutní extrém je zároveň lokálním extrémem,
obecně ale ne naopak). Žádné jiné extrémy ta funkce nemá. Asymptotou jejího grafu v nekonečnu je přímka o rovnici y = 0x +1 ,
jejíž směrnicí je 0.
Rumburak napsal(a):
↑ davidx:
Ano , v bodě 0 je abslolutní (a zároveň lokální) ostré minimum (každý absolutní extrém je zároveň lokálním extrémem,
obecně ale ne naopak). Žádné jiné extrémy ta funkce nemá. Asymptotou jejího grafu v nekonečnu je přímka o rovnici y = 0x +1 ,
jejíž směrnicí je 0.
Děkuji! Případně bych se ještě na nějaký příklad zeptal - moc mi pomáháte.
↑ davidx:
Môžte mi prosím prezradiť pomocou akého programu vykreslujete grafy? Pri priebehu funkcií sú nápomocné. Tiež by som to vyskúšala. Nemám s tým však skúsenosti. Myslíte že by to zvládol aj začiatočník? Ďakujem.
krisstl napsal(a):
↑ davidx:
Môžte mi prosím prezradiť pomocou akého programu vykreslujete grafy? Pri priebehu funkcií sú nápomocné. Tiež by som to vyskúšala. Nemám s tým však skúsenosti. Myslíte že by to zvládol aj začiatočník? Ďakujem.
Tak buď wolframalpha.com nebo GOOGLE kreslí grafy po zadání funkce do vyhledávání :)
Stránky: 1