Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj a ještě bych měl dotaz, respektive bych poprosil o pomoc s tímto příkladem:Mám lanovku. Nejvyšší povolená hmotnost každé kabiny je 2800 kg.Kabiny jezdí po nosném laně a jsou taženy dalším lanem, které je připojeno k závěsu každé z nich. Jak se liší síly pnutí v sousedních úsecích tažného lana,mají-li kabiny maximální povolenou hmotnost a stoupají-li se zrychlením o velikosti 0,81 m*s-1 a sklon lana je 35°.
Napadlo mne položit si první kabinu do soustavy souřadnic,vypočítat celkovou sílu pomocí 2.NPZ a pak spočítat sílu další kabinky se sklonem 35°,ale jaksi mi to nevychází.
Opět pozdrav,
úloha je z HRW 65U (pokud někomu pomůže obrázek).
Nejdřív si zakreslím soustavu v rovnováze, rozklad sil v klidu, bez působení tažné sily pohonu (předáváno tažným lánem). Potom zakreslím tažnou sílu pohonu, která podle mne způsobuje zrychlení 0,81 m*s^(-2) a také způsobuje rozdíl sil pnutí.
Ovšem nedaří se mi použit správně "stoupají-li se zrychlením o velikosti..." Rozumí se celkový posun kabiny ve směru sklonu, nebo jen vertikální složka stoupání.
Idea by měla být obdobná.
Snad někdo z kolegů se tomu pověnuje více, děkuji.
↑ Kája2:
Situace je ekvivalentní nakloněné rovině, viz druhý odkaz ↑ jelena:, jen jako neznámé nemáme zrychlení, ale sílu. Navrhoval bych nejprve spočítat sílu při tažení jediné kabiny (1), pak při tažení dvou kabin (2) a rozdíl těchto sil bude hledaný výsledek.
(1) Pokud položímě osu x do lana směrem nahoru, máme m*s^-2 a
N. Druhý Newtonův zákon:
=>
.
(2) Druhý Newtonův zákon: =>
.
N
Zadané zrychlení předpokládám ve směru lana (svahu).
↑ FliegenderZirkus:
Děkuji moc, výsledek už sedí...obou Vám moc děkuji za radu