Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 07. 2012 12:10 — Editoval Zeck (05. 07. 2012 12:15)

Zeck
Reputace:   

Uhlove zrychlenie

Zdravim,
ako si mozem odvodit tieto vzorce pre uhlove zrychlenie? Nasiel som ich v skriptach, bohuzial ako sa k nim dopracovali, tam uz nebolo uvedene. Nevedel by mi niekto poradit?
$\alpha =\frac{\mathrm{d} (\omega ^{2 })}{2\mathrm{d}\varphi  }= \frac{\omega \mathrm{d}\omega  }{\mathrm{d}\varphi  }$

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 05. 07. 2012 12:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Uhlove zrychlenie

Zdravím,

jde o derivaci složené funkce, derivujeme $(\omega ^{2 })^{\prime}_{\varphi}=2\omega (\omega)^{\prime}_{\varphi}$

dolní index značí, po které proměnné derivujeme. Nebo v zápisu, jak máš $\alpha =\frac{\mathrm{d} (\omega ^{2 })}{2\mathrm{d}\varphi  }= \frac{2\omega \mathrm{d}\omega  }{2\mathrm{d}\varphi  }=\frac{\omega \mathrm{d}\omega  }{\mathrm{d}\varphi  }$

Stačí tak? Děkuji.

#3 05. 07. 2012 13:05

Zeck
Reputace:   

dakujem, este by zaujimalo odkial sa vzal tento vzorec?  $\frac{\mathrm{d} (\omega ^{2 })}{2\mathrm{d}\varphi  }$

#4 05. 07. 2012 14:30

jelena
Jelena

↑ Zeck:

tak abych pravdu řekla, nevím, proč vycházeli z tohoto vzorce. Dá se snad odvodit ze vztahu $\d \varphi=\omega \d t$, ale nenapadá mne, proč bych vycházela při odvození úhlového zrychlení ze vztahu $\frac{\mathrm{d} (\omega ^{2 })}{2\mathrm{d}\varphi  }$.

Nějaký obrázek nebo textový úvod nebyl? Odkaz na text, odkud je vzorec? Děkuji, neb se domnívám, že uvažovat v takovém počasí o pohybu rotačním je až nezdravo :-)

#5 05. 07. 2012 23:45

Zeck
Reputace:   

ja viem ale ked mne take veci nedaju spavat az dovtedy kym to nepochopim :)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-07/24492_alfa%2Buhlove%2Bzrychlenie.jpg

tu to je odvodene, ale tu zase nerozumiem ako dostat ten posledny vzorec?

#6 06. 07. 2012 00:02

jelena
Jelena

$\frac{\omega \mathrm{d}\omega  }{\mathrm{d}\varphi  }=\frac 12\frac{\d \(\omega^2)}{\d \varphi}$

můžeš integrovat $\int \omega \d \omega$ (prakticky se tomu říká "uvedení pod znak diferenciálu" - na dalekém Východě, pravda, ale smysl to snad dává)

#7 06. 07. 2012 00:33 — Editoval Zeck (06. 07. 2012 00:42)

Zeck
Reputace:   

Dakujem pekne, ale nechapem preco to treba prave integrovat ked tam je derivacia? a preco podla omega? preco nie podla fi?
taketo derivovanie a integrovanie mi robi problemy, preto by ma zaujimalo co by bolo vysledkom po zderivovani nasledovneho vyrazu?

$\frac{\mathrm{d} (\omega ^{2 })}{2\mathrm{d}\omega }=?$

vysledok by bol omega?

#8 06. 07. 2012 08:50

jelena
Jelena

preco to treba prave integrovat ked tam je derivacia?

Potřebuji dostat zápis, ve kterém je jen znak diferenciálu a všechno je "pod znakem" - tím rozumím že znak operace "diferenciál" působí na celý zápis, který je jeho argumentem.

Proto provedu s funkci $\omega$ v zápisu  $\omega \d \omega$ opačnou operaci k derivování (což je integrování) a tak dostanu výraz $\frac{\omega^2}{2}$, ten pošlu argumet pod znak operátoru $\frac{\d (...)}{\d \varphi}$ a mám: $\frac{\d (\frac{\omega^2}{2})}{\d \varphi}$.

Podle pravidel derivování konstantu lze vytknout, proto máme $\frac{\frac12\d ({\omega^2})}{\d \varphi}$.

a preco podla omega?

protože pracuji podle $\d \omega$ bez hlubšího zkoumání, že $\omega$ je složená funkce a platí také $\omega =g(\varphi)$

Výsledek $\frac{\mathrm{d} \omega ^{2 }}{2\mathrm{d}\omega }=\frac{2\omega\mathrm{d} (\omega)}{2\mathrm{d}\omega }=\ldots$ ano, jak navrhuješ, výsledkem je $\omega$.

------------------------------------------
Zde je třeba pořádně se zorientovat:

- co je znak $\frac{\d (f(x))}{\d x}$ a jak funguje. A jak v uvedené úpravě (na ručně psaném scanu) došlo k trošku násilné záměně proměnných (po třetím "="). 

- jak funguje "opačná operace" (inverzní), např. pokud potřebuji dostat výraz před odmocninou pod odmocninu, tak co dělám? $6x^2\sqrt[3]{x^5+1}=\sqrt[3]{(\ldots)}$

Už v pořádku? Děkuji.

#9 06. 07. 2012 11:25

Zeck
Reputace:   

ooo dakujem velmi pekne za tak krasne vysvetlenie :)) velmi ste mi pomohli! :)

#10 06. 07. 2012 13:18

jelena
Jelena

↑ Zeck:

není za co,

ale ked mne take veci nedaju spavat az dovtedy kym to nepochopim :)

doufám, že klidný spánek byl navozen :-) Označím za vyřešené.

Zápatí