Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jde o derivaci složené funkce, derivujeme 
dolní index značí, po které proměnné derivujeme. Nebo v zápisu, jak máš 
Stačí tak? Děkuji.
↑ Zeck:
tak abych pravdu řekla, nevím, proč vycházeli z tohoto vzorce. Dá se snad odvodit ze vztahu
, ale nenapadá mne, proč bych vycházela při odvození úhlového zrychlení ze vztahu
.
Nějaký obrázek nebo textový úvod nebyl? Odkaz na text, odkud je vzorec? Děkuji, neb se domnívám, že uvažovat v takovém počasí o pohybu rotačním je až nezdravo :-)
Dakujem pekne, ale nechapem preco to treba prave integrovat ked tam je derivacia? a preco podla omega? preco nie podla fi?
taketo derivovanie a integrovanie mi robi problemy, preto by ma zaujimalo co by bolo vysledkom po zderivovani nasledovneho vyrazu?
vysledok by bol omega?
preco to treba prave integrovat ked tam je derivacia?
Potřebuji dostat zápis, ve kterém je jen znak diferenciálu a všechno je "pod znakem" - tím rozumím že znak operace "diferenciál" působí na celý zápis, který je jeho argumentem.
Proto provedu s funkci
v zápisu
opačnou operaci k derivování (což je integrování) a tak dostanu výraz
, ten pošlu argumet pod znak operátoru
a mám:
.
Podle pravidel derivování konstantu lze vytknout, proto máme
.
a preco podla omega?
protože pracuji podle
bez hlubšího zkoumání, že
je složená funkce a platí také 
Výsledek
ano, jak navrhuješ, výsledkem je
.
------------------------------------------
Zde je třeba pořádně se zorientovat:
- co je znak
a jak funguje. A jak v uvedené úpravě (na ručně psaném scanu) došlo k trošku násilné záměně proměnných (po třetím "=").
- jak funguje "opačná operace" (inverzní), např. pokud potřebuji dostat výraz před odmocninou pod odmocninu, tak co dělám? ![kopírovat do textarea $6x^2\sqrt[3]{x^5+1}=\sqrt[3]{(\ldots)}$](/mathtex/13/1340e30b528f35122208e6d05e1c27b1.gif)
Už v pořádku? Děkuji.