Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 07. 2012 12:12

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

Obsah plochy omezený třemi funkcemi

Ahoj, mohl byste mi prosím někdo poradit, jak určím z grafu, která funkce je vyšší a která nižší abych si mohla zapsat ten integrál? Děkuju

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 07. 2012 12:14 — Editoval Cheop (09. 07. 2012 12:15)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Re: Obsah plochy omezený třemi funkcemi

↑ domini.001:
Nemohla bys  sem místo toho dotazu napsat zadání úlohy,
kterou máš řešit?

Nikdo není dokonalý

#3 09. 07. 2012 12:23

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

↑ Cheop:
To bych mohla:)
Určete obsah plochy omezené parabolou $x^{2}-2x+1$ a rovinným pásem, který je určen přímkami $-x+7
$  a $-x+13
$    .

Nakreslila jsem si obrázek a vyšlo mi, že parabola by měla mít vrchol -1,0 a ty přímky do toho. Našla jsme si nulové body: -3,-2,0,3,4 a  teď už mám problém a moc nevím jak dál. Díky

#4 09. 07. 2012 13:21 — Editoval Rumburak (09. 07. 2012 15:58)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ domini.001:

Ahoj.

K matematice patří i věcná přesnost ve vyjadřování:  $x^{2}-2x+1$ není parabola, ale kvadratický trojčlen. Parabolami  jsou například 
křivky o rovnicich  $y=x^{2}-2x+1$ ,   $2y=x^{2}-2x+1$ ,    $-3y+7=x^{2}-2x+1$ a další  - odtud je zřejmé, 
že polynom $x^{2}-2x+1$ k jednoznačnému určení paraboly nestačí, prostě křivka v rovině bývá určena ROVNICÍ o dvou neznámých $x, y$
(nebo soustavou paramtrických rovnic $x=u(t),  y = v(t)$).  Pokud si to chci poněkud zjednodušit, mohu též říci např. "křivka, které je
grafem funkce  $x^{2}-2x+1$" , to by také bylo správně.

Nejde mi o nějakou prázdnou buzeraci, ale takováto chyba by na VŠ mohla vést i k fatálnímu výsledku zkoušky.

Navíc když si to napíši správně, tj. místo polynomů  $x^{2}-2x+1$$-x+7$$-x+13$ napíši rovnice

$y = x^{2}-2x+1$ ,   $y= -x+7$$y=-x+13$

(předpokládám, že takové mělo být zadání), spíše mne napadne, co s tím mám udělat :  řešit soustavy rovnic

(1)                           $y = x^{2}-2x+1$ ,    $y= -x+7$ ,

(2)                           $y = x^{2}-2x+1$ ,    $y=-x+13$

a tak určit průsečíky přímek s parabolou, jejichž souřadnice později použiji jako meze vhodných integrálů.

PS.  Rovnice $x^{2}-2x+1 = 0$  má dvojnásobný kořen $x_{1,2} = 1$  a ne -1 .

#5 09. 07. 2012 13:52

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:
Aha, no děkuji, ale to mi moc nepomohlo, jelikož jsem na zadání zkoušky měla přesně to co jsem psala výše,  tedy i to s tou parabolou. Možná nám to pan profesor chtěl nějak usnadnit. Jinak k tomu řešení soustavy rovnic jsem přeci také došla. Dala jsem do rovnosti $y = x^{2}-2x+1$ s tímto$y= -x+7$ a kořeny mám: 3 a -2 a poté jsem dala  do rovnosti $y = x^{2}-2x+1$ a $y=-x+13$ a vyšlo mi: 4 a -3 . Nicméně stále hlavně potřebuji vědět  co doplním za ten integrační znak když obecně tam má být f(x)- g(x) , ale já nevím, která z těch dvou je vyšší.

#6 09. 07. 2012 14:30

Honzc
Reputace:   248 

↑ domini.001:
výpočet jde provést více způsoby. Nejnázornšjší bude asi tento:
Interval $\langle-3,4\rangle$ rozdělíš na 3 intervaly
1.$\langle-3,-2\rangle$ a $f(x)=-x+13,g(x)= x^{2}-2x+1$
2.$\langle-2,3\rangle$ a $f(x)=-x+13,g(x)=-x+7$
3.$\langle3,4\rangle$ a $f(x)=-x+13,g(x)= x^{2}-2x+1$
Plocha pásu pak bude součet všech tří integrálů v daných mezích (intervalech)

#7 09. 07. 2012 14:38

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:
Jo děkuju moc:) Jen můžu s ezeptat proč si zvolil za f(x) vždy -x+13 ? to je protože by je jako nejvyšší z nich?

#8 09. 07. 2012 15:29 — Editoval Rumburak (10. 07. 2012 10:45)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ domini.001:

domini.001 napsal(a):

↑ Rumburak:
...
Nicméně stále hlavně potřebuji vědět  co doplním za ten integrační znak když obecně tam má být f(x)- g(x) , ale já nevím, která z těch dvou je vyšší.

Na to se dá přijít podrobnějším rozborem situace - dobrou pomůckou zde bývá náčrtek. Označme

$p$ parabolu o rovnici $y = x^{2}-2x+1$ ,

$m$  přímku o rovnici $y= -x+7$ ,

$n$  přímku o rovnici $y= -x+13$ .

Přímky $m$ , $n$ jsou zřejmě rovnoběžné (mají tutéž směrnici $k = -1$) a nejsou totožné, takže jejich společné body neexistují.
Přímku  $n$ bychom získali z přímky $m$ jejím posunutím o vektor $(0, 6)$, tedy o 6 jednotek nahoru ve směru osy $y$
(pokud osa $y$ je kladně orientována "nahoru", jak je obvyklé).

Průsečíky paraboly $p$ s přímkou $m$ jsou dva, a sice $M_1[-2, ?]$ , $M_2[3, ?]$ ,
průsečíky paraboly $p$ s přímkou $n$ jsou opět dva, a sice $N_1[-3, ?]$ , $N_2[4, ?]$
(y-ové souřadnice těchto bodů jistě není problém zjistit, ale nebudeme je nutně potřebovat).

Obrazec $P$ , jehož obsah počítáme, je ohraničen uzavřenou křívkou  $N_1M_1M_2N_2N_1$ , kde

$N_1M_1$ je oblouk paraboly $p$ ,
$M_1M_2$ je úsečka na přímce $m$ ,
$M_2N_2$ je oblouk paraboly $p$ ,
$N_2N_1$ je úsečka na přímce $n$ .

Nyní je třeba uvažovat
přímku $a_1$ rovnoběžnou s osou $y$ a procházející bodem $M_1$,
přímku $a_2$ rovnoběžnou s osou $y$ a procházející bodem $M_2$.
Tyto přímky rozdělí obrazec $P$ na 3 části , obsah každé počítáme zvlášť.

Jako vzor spočteme část nalevo od přímky $a_1$.  Její kolmý průmět na osu $x$ je interval $[-3, -2]$,
shora je ohraničena odpovídající částí přímky  $n$, zdola odpovídajícím obloukem paraboly  $p$ , takže obsah této části bude

$\int_{-3}^{-2}\left((-x+13)-(x^{2}-2x+1)\right)\,\mathrm{d}x$ .

Obdobně ve zbývajících případech. (Doufám, že tam nemám nějakou početní chybu - poslední dobou se mi to stává).

EDIT.  Kolega ↑ Honzc: vyjádřil totéž stručněji a rychleji, nicméně snad nebude na škodu, když zde svůj příspěvek přesto nechám,
a abych rozptýlil Tvoji poslední nejistotu, ještě dodám, že ve vzorci

$S = \int_{a}^{b}\left(f(x)-g(x)\right)\,\mathrm{d}x$

pro výpočet obsahu obrazce ohraničeného křivkami o rovnicích $y = f(x)$ , $y = g(x)$ nad intervalem $[a, b]$ se předpokládá,
že $f \ge g$ v tomto intervalu.  Tato nerovnost platí, když obrazec je ohraničen příslušným obloukem grafu funkce f  shora a
příslušným obloukem grafu funkce g zdola - snad je jasné, co je tím míněno.

#9 09. 07. 2012 16:00

domini.001
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:
Moc děkuju, tohle mi fakt pomohlo, už to chápu. Děkuju:)

Zápatí