Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl mi někdo trochu poradit, jak na tento příklad: Kvádr o hmotnosti m je v klidu na nakloněné rovině, kterou tvoří dřěvěný klín o hmotnosti M a úhlu
. Klín je na dokonalé hladké podložce. Horizontální síla
způsobuje, že kvádr rovnoměrně stoupá po nakloněné rovině. Koeficient tření mezi kvádrem a klínem je
. Určtete zrychlení soustavy a velikost síly
.
sílu bych vypočítal takto:
. Nevím ale, jak se dostat ke zrychlení. Na klín by mi působila síla
. Na kvádr jsem uvažoval třecí sílu
, pak bych řekl, že jedna ze složek tíhové síly
. Ješte mě napadlo, že sílu F lze vyjádřit jako
.Teď ovšem nevím,jak to vše spojit dohromady,abych se dopracoval k tomuto výsledku:
.
Stačilo by mi, kdyby mě jen někdo štouchnul, jak dát všechny ty síly do rovnice. Budu rád za každou radu.
Teď se omlouvám,ale zřejmě se mi to vygenerovalo špatně.ještě to tedy přepíšu: sílu klínu bych vypočítal jako
. Dále bych u kvádr bral v potaz třecí sílu
a jednu složku tíhové síly
.Také mě napadlo vyjádřit sílu F jako
, pokud je to tak. Jen nevím, jak dát všechny rovnice dohromady, abych se dopracoval k výsledku
.Snad už se mi to teď bude zobrazovat.
Zdravím,
našla jsem papír, na kterém jsem začala kreslit Tvou úlohu (asi už neaktuální).
Soustavu souřadnic spojím s tělesem na nakloněné rovině. Potom působící síla
se rozloží na
a
(táto síla působí společně s
jako reakce podložky). Potom pro pohyb rovnoměrný (tělesa po nakloněné rovině) platí:
,
odsud vyjádřit a.
to mam stejně.
↑ Kája2:
není za co, mne také nenapadly složky, ve kterých jsem měla náčrt založen, celkem překvapení z nálezu :-)
V úvodním příspěvku byl "dolar" navíc, odstraněno. Ať se vede.