Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 07. 2012 22:28 — Editoval FliegenderZirkus (10. 07. 2012 22:53)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Derivace tenzorové funkce

Dobrý večer,

mám materiálový model $\psi(\mathbf{C})=\mathrm{tr}\left(\ln\left(\sqrt{\mathbf{C}}\right)\right)$, kde C je pravý Cauchy-Greenův tenzor a $\psi$ je deformační energie. Pro vyjádření druhého Piola-Kirchhoffova tenzoru napětí S je potřeba tuto funkci zderivovat: $\mathbf{S}=2\frac{\partial \psi(\mathbf{C})}{\partial \mathbf{C}}$. Je mi jasné, že k řešení vede použití spektrálního rozkladu C (ten už mám, počítám pro konkrétní C) a pak pravidla o derivaci složené funkce a součinu, proto jsem výraz upravil na: $\psi(\mathbf{C})=\mathrm{tr}\left(\ln\left(\sqrt{\mathbf{C}}\right)\right)=\mathrm{tr}\left(\sum_{i=1}^s\ln\sqrt{\lambda_i}\mathbf{P}_i\right)=
\frac{1}{2}\left(\sum_{i=1}^s\ln\left(\lambda_i\right)\mathrm{tr}\mathbf{P}_i\right)$, kde P jsou příslušné „eigenprojections“ (česky...?) a lambdy vlastní čísla. Umím derivovat: $\frac{\partial \lambda_i}{\partial \mathbf{C}}=\mathbf{P}_i^T$ a $\frac{\partial \mathrm{tr}\mathbf{C}}{\partial \mathbf{C}}=\mathbf{I}$. Kdybych postupoval analogicky jako u skalárních funkcí, tak bych dostal: $\mathbf{S}=2\frac{\partial \psi(\mathbf{C})}{\partial \mathbf{C}}=2\cdot \frac{1}{2}\sum_{i=1}^s \(\frac{1}{\lambda_i}\mathbf{P}_i^T \mathrm{tr}\mathbf{P}_i+\ln(\lambda_i)\mathbf{I}\frac{\partial \mathbf{P}_i}{\partial \mathbf{C}}\)$. Je toto vůbec správně a pokud ano, jak vyjádřit poslední derivaci? Snad jsem to napsal srozumitelně, vyznáte se v tom někdo?

EDIT: Pokud je to až sem správně, tak mám asi vyhráno, protože vztah $\mathbf{P}_i=\prod_{\substack{j=1 \\ j \neq i}}^s\frac{\mathbf{C}-\lambda_j \mathbf{I}}{\lambda_i-\lambda_j}$ už bych zderivovat dokázal...

• (téma jako vyřešené označil(a) FliegenderZirkus)

#2 11. 07. 2012 18:43 — Editoval FliegenderZirkus (11. 07. 2012 18:44)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Derivace tenzorové funkce

Vyřešeno. Pokud by to někoho zajímalo, tak vzorové řešení využívá toho, že C je symetrický a dále se předpokládá, že má jednoduchá vlastní čísla. Pak totiž platí $\mathrm{tr}\left(\mathbf{P}_i\right)=\mathrm{tr}\left(\textbf{\textit{a}}_i\otimes \textbf{\textit{a}}_i\right)=1,\quad i=1,2,3$,  kde a_i jsou vlastní vektory
$\psi(\mathbf{C})&=\mathrm{tr}\left(\ln\left(\sqrt{\mathbf{C}}\right)\right)=\mathrm{tr}\left(\sum_{i=1}^s\ln\sqrt{\lambda_i}\mathbf{P}_i\right)=
\frac{1}{2}\left(\sum_{i=1}^s\ln\left(\lambda_i\right)\mathrm{tr}\mathbf{P}_i\right)=\frac{1}{2}\left(\sum_{i=1}^3\ln\left(\lambda_i\right)\right)=\\
&=\frac{1}{2} \ln\left(\lambda_1\lambda_2\lambda_3\right)=\frac{1}{2}\left( \ln\mathrm{III}_{\textbf{C}}\right)$, kde III_C je třetí hlavní invariant, pro který platí $\frac{\partial \mathrm{III}_{\textbf{C}}}{\partial \textbf{C}}=\mathrm{III}_{\textbf{C}}\textbf{C}^{-1}$.
Po derivaci
$\mathbf{S}=2\frac{\partial \psi(\mathbf{C})}{\partial \mathbf{C}}=2\cdot \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{\mathrm{III}_{\textbf{C}}}\mathrm{III}_{\textbf{C}}\textbf{C}^{-1}=\textbf{C}^{-1}$

Z nějakého důvodu prý tento výsledek platí i pokud by vlastní čísla nebyla jednoduchá. Můj postup nakonec taky vede k cíli, ale zbytečně složitě.

Zápatí