Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
mám materiálový model , kde C je pravý Cauchy-Greenův tenzor a je deformační energie. Pro vyjádření druhého Piola-Kirchhoffova tenzoru napětí S je potřeba tuto funkci zderivovat: . Je mi jasné, že k řešení vede použití spektrálního rozkladu C (ten už mám, počítám pro konkrétní C) a pak pravidla o derivaci složené funkce a součinu, proto jsem výraz upravil na: , kde P jsou příslušné „eigenprojections“ (česky...?) a lambdy vlastní čísla. Umím derivovat: a . Kdybych postupoval analogicky jako u skalárních funkcí, tak bych dostal: . Je toto vůbec správně a pokud ano, jak vyjádřit poslední derivaci? Snad jsem to napsal srozumitelně, vyznáte se v tom někdo?
EDIT: Pokud je to až sem správně, tak mám asi vyhráno, protože vztah už bych zderivovat dokázal...
Vyřešeno. Pokud by to někoho zajímalo, tak vzorové řešení využívá toho, že C je symetrický a dále se předpokládá, že má jednoduchá vlastní čísla. Pak totiž platí , kde a_i jsou vlastní vektory
, kde III_C je třetí hlavní invariant, pro který platí .
Po derivaci
Z nějakého důvodu prý tento výsledek platí i pokud by vlastní čísla nebyla jednoduchá. Můj postup nakonec taky vede k cíli, ale zbytečně složitě.
Stránky: 1