Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 07. 2012 11:03 — Editoval jelena (15. 07. 2012 12:56)

damegu
Reputace:   

Fubiniho věta, Lebesgueova míra

Ahoj,
mohl by mi někdo prosím vlastními slovy vysvětlit, co znamenají tyto dva pojmy + věta o substituci? Popřípadě dát nějaký odkaz, kde bych tomu porozuměl :)
Díky moc

jelena: oprava názvu tématu a "porozul".

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 07. 2012 12:47

Honza90
Reputace:   

Re: Fubiniho věta, Lebesgueova míra

↑ damegu:
Vlastními slovy se to složitě vysvětluje, i když v podstatě se jedná o jednoduchou věc. Tady bys mohl najít definice i příklady http://mathonline.fme.vutbr.cz/Integral … fault.aspx

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

#3 15. 07. 2012 14:57 — Editoval damegu (15. 07. 2012 14:58)

damegu
Reputace:   

Díky moc :) Fubiniho větu jsem snad pochopil. Jde v podstatě jen o to, určit správně rovnice oblasti, přes kterou integruji a následně z toho udělat dvojný integrál, že? :D
Mohl by mi prosím ještě někdo vlastními slovy říci větu o substituci + jednoduchý příkládek? Díky moc :))

#4 15. 07. 2012 20:07 — Editoval Honza90 (15. 07. 2012 20:09)

Honza90
Reputace:   

U Fubiniho věty si musíš být jistý, že je oblast normální množina, že máš správně určené meze a pořadí integrování proměnných(to lze přehazovat pouze pokud je množina obdélník).

No a já bych se té substituce klidně zhostil :) takže pokud mluvíme o substituci při integrování fce více proměnných tak zpravidla provádíme tranformaci souřadnic, jedna taková typická je transformace na polární souřadnice, kde pro osy x a y platí: $x=rcos\varphi$, $y=rsin\varphi $ což má za důsledek to že dvojný integrál bude mít ve svém ocásku $drd\varphi $ místo $dydx$. Ovšem očividně neplatí $dydx=drd\varphi $, musíme najít jakýsi koeficient, který tuto rovnici dorovná(podobně se tak děje u substituce integrálu jedné proměnné, jen zde s více proměnnými to bude trochu složitější). Onen koeficient se nazývá jakobián a je to determinant jakobiovi matice, což je matice jejíž řádky obsahují první parciální derivace transformačních rovnic, např. jakobián těch rovnic co jsem uvedl výše vyjde $r$. První řádek této matice bude obsahovat dva prvky a to sice derivaci rcosfi podle r a rcosfí podlé fí, druhý řádek se spočítá obdobně a výpočtem determinantu dostaneme to r. Pro tuto transformaci, substituci chcete-li, tedy platí: $dydx=rdrd\varphi $

Ještě bych na jednoduchém příkladu naznačil v jakém smyslu se u této transformace určí meze integrálu. Uvažujme čtvrtkruh v prvním kvadrantu o poloměru 1. Zde snadno určíme, že r bude v rozmezí od 0 do 1 a fí bude od 0 do pí/2. Né vždy to jde určit od oka, obzváště ten parametr r. Nejjednodušší cesta jak zjistit meze je dostadit za x=rcosfí a za y=rsinfí do rovnice určující mez, v tomto případě kružnici o rovnici x^2 + y^2 = 1. Doporučuji si ověřit a propočítat pár příkladů. Pro více dimenzí v podstatě není žádná zásadní změna, jen je to složitější, např výpočet jakobiánu bude z matice 3x3 atd.

Doufám, že to nebylo moc dlouhé, že jsem neplácl nějakou kravinu a že jsem pomohl. :)

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

#5 15. 07. 2012 20:22

damegu
Reputace:   

Moc mi to pomohlo! Díky! :))

#6 21. 11. 2012 17:59

terezka-1
Reputace:   

Prosím, kdo mi pomůže s tímto příkladem? U z toho blbnu. Moc děkuji.$\int_{}^{}\int_{}^{}(x-2y)\textit{dxdy},\Omega :x^{2}+y^{2}\le 9,x\ge 0$

#7 22. 11. 2012 09:50

terezka-1
Reputace:   

$\int_{}^{}\int_{}^{}(x-2y)dxdy:\Omega :x^{2}+y^{2}\le 9,x\ge 0$

Nevím, jestli se špatně orientuji na tomto foru, ale nenašla jsem odpověď a tak ještě jednou prosím o pomoc s tímto příkladem. Nevím, jak mám určit meze. Díky.

#8 22. 11. 2012 10:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ terezka-1:

Zdravím,

je třeba si založit vždy nové téma, viz pravidla. V novém tématu si zkus vzpomenout na SŠ a rozmyslet si, co je za geometrický útvar popsán touto nerovnici $x^{2}+y^{2}\le 9$.

Děkuji za pochopení.

#9 22. 11. 2012 10:17

terezka-1
Reputace:   

$\frac{\pi }{2}$$x\ge 0$↑ jelena: Předpokládám, že je to kruh. Ale nevím, jestli díky podmínce $x\ge 0$ budou meze od $\frac{\pi }{2}$ do $\frac{3}{2}\pi $.Omlouvám se za zmatky a moc děkuji za odpověď

Zápatí