Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mohl by mi někdo prosím vlastními slovy vysvětlit, co znamenají tyto dva pojmy + věta o substituci? Popřípadě dát nějaký odkaz, kde bych tomu porozuměl :)
Díky moc
jelena: oprava názvu tématu a "porozuměl".
↑ damegu:
Vlastními slovy se to složitě vysvětluje, i když v podstatě se jedná o jednoduchou věc. Tady bys mohl najít definice i příklady http://mathonline.fme.vutbr.cz/Integral … fault.aspx
Díky moc :) Fubiniho větu jsem snad pochopil. Jde v podstatě jen o to, určit správně rovnice oblasti, přes kterou integruji a následně z toho udělat dvojný integrál, že? :D
Mohl by mi prosím ještě někdo vlastními slovy říci větu o substituci + jednoduchý příkládek? Díky moc :))
U Fubiniho věty si musíš být jistý, že je oblast normální množina, že máš správně určené meze a pořadí integrování proměnných(to lze přehazovat pouze pokud je množina obdélník).
No a já bych se té substituce klidně zhostil :) takže pokud mluvíme o substituci při integrování fce více proměnných tak zpravidla provádíme tranformaci souřadnic, jedna taková typická je transformace na polární souřadnice, kde pro osy x a y platí:
,
což má za důsledek to že dvojný integrál bude mít ve svém ocásku
místo
. Ovšem očividně neplatí
, musíme najít jakýsi koeficient, který tuto rovnici dorovná(podobně se tak děje u substituce integrálu jedné proměnné, jen zde s více proměnnými to bude trochu složitější). Onen koeficient se nazývá jakobián a je to determinant jakobiovi matice, což je matice jejíž řádky obsahují první parciální derivace transformačních rovnic, např. jakobián těch rovnic co jsem uvedl výše vyjde
. První řádek této matice bude obsahovat dva prvky a to sice derivaci rcosfi podle r a rcosfí podlé fí, druhý řádek se spočítá obdobně a výpočtem determinantu dostaneme to r. Pro tuto transformaci, substituci chcete-li, tedy platí: 
Ještě bych na jednoduchém příkladu naznačil v jakém smyslu se u této transformace určí meze integrálu. Uvažujme čtvrtkruh v prvním kvadrantu o poloměru 1. Zde snadno určíme, že r bude v rozmezí od 0 do 1 a fí bude od 0 do pí/2. Né vždy to jde určit od oka, obzváště ten parametr r. Nejjednodušší cesta jak zjistit meze je dostadit za x=rcosfí a za y=rsinfí do rovnice určující mez, v tomto případě kružnici o rovnici x^2 + y^2 = 1. Doporučuji si ověřit a propočítat pár příkladů. Pro více dimenzí v podstatě není žádná zásadní změna, jen je to složitější, např výpočet jakobiánu bude z matice 3x3 atd.
Doufám, že to nebylo moc dlouhé, že jsem neplácl nějakou kravinu a že jsem pomohl. :)
↑ terezka-1:
Zdravím,
je třeba si založit vždy nové téma, viz pravidla. V novém tématu si zkus vzpomenout na SŠ a rozmyslet si, co je za geometrický útvar popsán touto nerovnici
.
Děkuji za pochopení.
Stránky: 1