Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 07. 2012 09:43

Bibo
Zelenáč
Reputace:   

Zjištění nejbližšího tvaru pro daný bod

Ahoj,

řekněme, že mám několik tvarů (úsečku, trojúhleník a čtyřúhelník) reprezentovaných jenom body. Tedy například úsečku reprezentuje koncový a počáteční bod, trojúhelník vrcholy apod.

Teď  bych měl bod na plátně a chtěl bych k němu získat z dané množiny tvarů na plátně, ten který je nejbližší a třeba nějakou hodnotu, jak je vzdálen.

Kód bych měl v C#, ale to je v podstatě jedno. Já bych jen potřeboval nějaký pseudoalgoritmus, který by tady k tomu byl vhodný. Co využít a jak.

Díky moc

#2 21. 07. 2012 09:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Zjištění nejbližšího tvaru pro daný bod

Zdravím,
snad jen námět k tomuto:

Já bych jen potřeboval nějaký pseudoalgoritmus, který by tady k tomu byl vhodný. Co využít a jak.

Pro upřesnění - v rovině (na plátně) může být libovolný počet bodů, ze kterých je třeba sestavit uvedené útvary + jsou kritéria, že útvary jsou zvoleny "nejvíce vhodně"?

Úsečkou lze spojit dva libovolné různé body, zde kritérium asi minimální délka takové úsečky.

Trojúhelník lze sestavit ze 3 různých bodů, pokud nejsou na jedné přímce (první kritérium) + minimální délka stran nebo minimální obsah trojúhelníku - co z toho?

Čtyřúhelník - je podmínka, že má být jen konvexní? Nebo není nutné? Opět 4 různé body, po trojicích tvořící trojúhelníky. Podmínka - minimální délka stran nebo minimální obsah (např. užitím vektorového součinu).

Jak vzniklo zadání (že na plátně?). Děkuji.

Zápatí