Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobry den, dnes jsem do ruky dostal tuto hadanku, která je udajně strašlive složita, ja ji ale asi pravdepodobne nechapu, protože v ni nevidim zadrhel. Hadanka zni : Vedle sebe na polici stojí dve knihy, z nichž každá má 400 stránek. Od první stránky nalevo stojící knihy do poslední stránky druhé se prohryzává cerv.

↑ breta21:
Zdravím,
a otázka?

No tak si vem 2 knížky, postav si je na polici a podívej se, kde bude mít ta vlevo první stránku...
PS: většinou stavím knížky do police hřbetem ke mně, ať si můžu přečíst titul :-)
PSS: zdravím, Břéťo

Jo, třeba.
Teď nastávají otázky:
Jsou i desky knihy stránky? Jsou číslované?
Prokouše se brouk i stranou jedna (resp. je vlevo nebo vpravo od ní?) Mezi stranami 0 a 1 nebo 1 a 2?
Obdobně pro knihu vpravo.
Je to paperback? Nebo má pevnou vazbu? Tou by se určitě červík prokousával pomaleji :-D
Když to dobře zdůvodníš, tak může být řešením prakticky jakékoliv číslo. Záleží, jak si ty knížky do poličky postavíš.
↑ breta21:, ↑ Hanis:
Zdravím sráz oblíbeného ústavu (ústav z okna dokonce vidím :-) a kolegu ↑ Štěpána: také.
4 roky zpět jsem dávala odkaz na soutěž, úloha je zařazena také (č. 13 v odkazu), zadána velmi korektně (Puškin, I. a II. díl) :-) Podle pana Arnolda šlo o topologickou úlohu ze staré sbírky. Měl však s úlohou potíž - zařadil úlohu i do časopisu, výročního článku (pdf bude v ruštině, bohužel), ovšem tým redaktorů se pokusil úlohu spočítat a zadání ve článku opravil tak, aby se shodoval (podle nich) s výsledkem. Což není OK :-)
Úloha je populární tak, že jsem našla i debatu ohledně rozdílu ve způsobu provedení hřbetu knih na Západě oproti požadavkům státního standardu GOST (viz 6. str) a vysvětlení, že stejný způsob četby je v čtení DNK atd.
A odpoved nemôže byť "2 alebo 800 alebo ... "?
↑ miso16211:
Zdravím, Mišo,
zadání od ↑ breta21: je trochu nejasné, jak už v tématu bylo rozebráno, nic nepovídá o samotné knize.
K variantám od kolegy ↑ Hanis: ještě přeložím variantu z ruštiny:
Na poličce vedle sebe stojí 2 díly Puškina - první a druhý. Stránky každého dílu dohromady mají tloušťku 2 cm a tloušťka každé z knižních desek je 2 mm. Knihožrout se prohryzává kolmo stránkám od první stránky prvního dílu do poslední stránky druhého dílu. Jak dlouhou cestou se prohryzává?