Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj tak u toho prvního máš tam vzoreček ten rozložíš, potom vytkneš
roznásobíš vzniklý součin, vytkneš mínus a dokončíš pomocí dalšího vzorečku
↑ antonius:
Ahoj, no co by jsi chtěl ještě vytknout? Jediný výraz, který se vyskytuje v obou členech je (a-b).
↑ Cheop:
Zdravím, ano jde, taky to ve skrytém textu je do upravováno až do tvého zmíněného tvaru :-)
↑ antonius:
Vytknout opravdu nemůžeš, jak řekl výše Dominik R., není
v obou členech jinak řečeno nehledej v tom nějaké zvláštní úpravy, vždy se nejprve podívej, zda tam není nějaký známý vzoreček, pokud ano přemýšlej jak se dá rozložit, aby jsi měl v obou členech to samé a mohl to vytknout. Když něco upravuješ vytýkáním, tak ti to po zpětném vynásobení musí dát ten samý výraz, který jsi tím upravoval.
Druhý příklad budeme řešit až dořešíme tento a bude ti jasný proč se dělaly tyto úpravy :-)
↑ antonius:
Do soukromých zpráv jsem ti poslal obrázek s detailním vysvětlením, tak se na to jukni.
↑ antonius:
Ahoj. Pouze poznamenám, že tzv. "špičaté" nebo správněji řečeno "úhlové" závorky se v matematice také používají, avšak k jiným účelům,
než je vyznačování priorit operací v algebraických výrazech. Jistě znáš uzavřené intervaly vyjádřené ve tvaru , ve vyšší matematice
se tyto závorky používají i v dalších významech. K vyznačování priorit algebraických operací je zvykem využívat pouze závorky .
Rumburak napsal(a):
↑ antonius:
Ahoj. Pouze poznamenám, že tzv. "špičaté" nebo správněji řečeno "úhlové" závorkyse v matematice také používají, avšak k jiným účelům,
než je vyznačování priorit operací v algebraických výrazech. Jistě znáš uzavřené intervaly vyjádřené ve tvaru, ve vyšší matematice
se tyto závorky používají i v dalších významech. K vyznačování priorit algebraických operací je zvykem využívat pouze závorky.
Tak to mi je celkem jasný ,zvykl jsem si dělat ty závorky ,protože mi to jde od ruky x) ,ikdyž mělo by se to dělat kulatou závorkou jak tu píšeš ,aby to bylo správně.
Dominik R. napsal(a):
↑ antonius:
Do soukromých zpráv jsem ti poslal obrázek s detailním vysvětlením, tak se na to jukni.
Koukl jsem se na to a moc mi to pomohlo .
S tím si právě že taky nevím , marně hledám čeho se chytnout ,akorát s tím experimentuju pokus a omyl . To je zase prostě jiný příklad ..Dělal jsem s tím všelijaké vylomeniny ,ale prostě správného výsledku se nedopracuju .Od Dominika R. jsem právě pochopil to vytknutí z těch závorek mám v tom mezery ohledně tutoho ,jsem prostě vyděl totožnost a hned jsem škrtal xD .
↑ antonius:
Začni takhle:
A vytknout (u+v).
↑ antonius:
Teď nějak nevím, co jsi udělal. Prostě vytkneš u+v, z prvního členu zbude ... atd.
Edit: Kam se ti podělo to (u+v)? To přece nemůžeš najednou odstranit.
Takže ještě jedna pomůcka, která by ti snad mohla pomoci líp pochopit podstatu vytýkání :-) ↑ Dominik R.: došel k tomuto a řekl vytkni
.
Tedy když vytkneš nějaký člen dá se to představit jako zlomek, ve kterém lze vykrátit stejné členy a přitom se smysl úpravy nijak nezmění pokus se to dál po upravovat.
↑ antonius:
Teď z obou výrazů vytkneme
Z toho druhého výrazu můžeme vytknout a dostaneme:
a to je výsledek