Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych zjistit jak je to správně při výpočtu indukce cívky, postupuji podle vztahu
, ale já si nejsem jistý co se rozmí tím
, protože jsem našel různé vysvětlení a to, že je to plocha jednoho závitu, plocha všech závitů,plocha cívky (válce) a v příkladě dole je to dokonce přuřez cívkou. Prosím, řekněte mi jak to mám tedy brát. Děkuji 
Na konkrétní cívce by to znamenalo 3 konkrétní výsledky (možnost, že se jedná o plochu jednoho závitu jsem zavrhl). 
První řešení: Zjistím průměr drátu
zjistím jeho obvod o_{dratu}=d_{dratu}*\pi =0.0005 * \pi a zjistím délkou drátu 
výsledek je 
Druhé řešení: Povrch cívky 
Třetí řešení (je v příkladu, průřez cívkou): 
Se kterým má tedy počítat?
Zdravím,
já mám dojem, že ve všech učebnicích, co jsem četla, S v tomto vzorci značí obsah průřezu cívky (tedy obsah podstavy válce, který můžeme do cívky vložit). A to proto, že uvažujeme přes tuto plochu magnetický indukční tok.
(možnost, že se jedná o plochu jednoho závitu jsem zavrhl).
Tato možnost se mi jeví jako správná, tedy bych nezavrhovala :-) Stačí tak? Děkuji.
↑ George5:
Povrch drátu neuvažujeme, dokonce drát můžeme považovat za tak tenký, že jeho rozměry jsou zanedbatelné oproti rozměru průřezu cívkou.
Vezmu drát a vytvořím jeden kruhový závit o poloměru r=5 cm. A pokračuji ve vytváření takových závitů, až vyrobím celou cívku. Nevím, jak jinak se to dá vysvětlit - vem si třeba propisku a omotej drátem tak, aby vznikla cívka.
Nejlepší bude si přečíst podrobně běžnou učebnici - a to od jednoho závitu až do cívky. Přijde mi celkem zbytečně opisovat to, co je v učebnicích, no uznej.
Tak učebnici jsem si přečetl ještě jednou a našel jsem tam napsáno "obsahem plochy závitů", takže jsem myslel opravdu plochu celého navinutého drátu a nějak mi stále uniká to spojení s tím průřezem cívkou (zas to vyplývá ze vzorce), ale budu to brát, že to tak prostě je. Dík moc za radu ;-)
↑ George5:
děkuji za zprávu :-) Dívám se do Svoboda "Přehled středoškolské fyziky" a tam přesně stejné znění (obsah plochy závitů - množné číslo).
Máme si však představit jeden kruhový závit, těch závitů je hodně, tvoří cívku. Obsah plochy závitu je obsah vnitřního kruhu (toho volného prostoru, který je uvnitř závitu).
Když sleduješ vzorec dál, máme>
je objem jádra cívky (to je ten válec, který můžeme vložit uvnitř cívky a jeho podstava je stejná jako obsah každého jednoho závitu cívky
).
Je to tak jasné, že nehovoříme o průřezu tenkého drátu, který tvoří cívku, ale o celé cívce, což je takový válec z pevně k sobě navinutých závitů? Děkuji.
která snad pomůže nejen mě ;-)
:-) v to doufám - ukázali jsme, jak je důležité číst učebnice a kolík nepořádku může udělat jen jedno písmeno ve slově :-)
Označím za vyřešené, také děkuji.