Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 07. 2012 05:19

aspk94
Reputace:   

Mocniny,odmocniny,rovnice = velký problém !!!!!!!

Dobré den,

Toto téma se nebude týkat žádnách příkladů,nýbrž celé matematiky. Mám totiž velký problém. Předem upozornuji že toto bude trochu na dýl,ale snad mi pomůžete.

Od malička jsem totiž jaksi kašlal na školu,hlavně v pubertě jsem do školy přestal chodit.
Když jsem skončil devítku (s odřenýma ušima)věděl jsem že na nějaký gympl,maturitní obor mohu zapomenout. Šel jsem proto na učební obor(3 letý,bez maturitní zkoušky) obráběč kovu. První 2 roky jsem zvládl s odřenýma ušima. Z matematiky jsem měl sice ted krasnou troječku jenže tam to fungovalo asi takhle: pokud neumíš kvadratické rovnice,dám ti něco co umíš vypočitat a podle toho dostaneš známku....Bohužel jsme se ted,stěhovali takže do třetího ročníku budu nastupovat do jiné školy. A právě tady je ten problém. Musím vše dohnat jenže nevím jak! Od klasických zlomků ze základky jsem se vůbec neposunul dál,na základce jsem toho hodně zameškal atd a najednou tu jsou věci jako: kvardatické rovnice,goniometrické rovnice,mocniny,odmocniny....(prostě učivo z 8,9tř zš a 1,2 ročníku SOU). Problém není v tom my to učivo vysvětlit,ale v tom,,kde mám začit,, Říká se že matematika je předmět,kde jednotlivé látky navazují na další.... (př zlomky = rovnice) tzv bez zlomků nevypočitáš rovnici (to byl jenom příklad,jde o pointu). Takže potřebuji pomoci konkrétně v tomhle: Umím max základní zlomky a to je vše. Potřebuji návod (seznam),kde začít,přes co pokračovat,abych se dopracoval k věcem jako jsou třeba kvadratické rovnice (což jsme probírali v 2 ročníku SOU).

Nechci žádné vysvětlování jak se co počítá,to si dohledám sám až se budu ,,šrotit,,do třetáku jen chci instrukce kde začit,co se vše naučit a kde skončit (kvadratické rovnice)...

#2 31. 07. 2012 08:59

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Mocniny,odmocniny,rovnice = velký problém !!!!!!!

ja by som povedal, že začať tým čo ťa baví (alebo asi skôr čo od teba budú chcieť) a keď to bude vyžadovať nejaké iné predchádzajúce znalosti tak sa k nim vrátiť

MATH IS THE BEST!!!

#3 31. 07. 2012 10:39 — Editoval Rumburak (31. 07. 2012 10:42)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Ahoj.
Pochopil jsem, že "poslední, co znáš", jsou zlomky (7. třída ?). Podle mne by bylo vhodné sehnat si učebnice 8. a 9. třídy a jet podle nich
a až to budeš mít zvládnuto, opatřit si studijní materiály příslušného učiliště.
Existují, myslím,  i knihy jako "Přehled matematiky ze ZŠ", "Přehled středoškolské matematiky", což by mohlo i stačit.
Možná Ti něco poradí i váš učitel, když uvidí Tvůj opravdový zájem doplnit si mezery.

#4 31. 07. 2012 18:29

aspk94
Reputace:   

No a na internetu nejsou nějaké učebnice z 8,9třídy ?

#5 31. 07. 2012 20:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ aspk94:

Zdravím,

použitelné materiály pro a pro . Ovšem lepší je sehnat si (knihovna, antikvariát) sbírku F. Bělouna - jsou v tom i vzory řešení. Pokud tuto sbírku budeš zvládat počítat, potom by neměl být problém na SOU (obvykle první a i druhý ročník je to skoro stejné, jako Běloun).

Potom je dobrá tato učebnice (zkus i na ulozto), ale spíš bych začínala Bělounem.

vážený kolega Rumburak napsal(a):

Možná Ti něco poradí i váš učitel, když uvidí Tvůj opravdový zájem doplnit si mezery.

souhlasím :-)

#6 31. 07. 2012 21:41

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

když budeš na konci 9 v matike odporúčam opakovanie - zakladne vedomosti - 1. stať zo stránky :

www.realisticky.cz   sekcia matematika

#7 06. 08. 2012 04:59

aspk94
Reputace:   

Hledal jsem ucebnice z 8,9tridy a nic jsem nenasel. Pokud zadne ucebnice na netu nejsou tak mi poradte jake ucivo se zacina v 8tride.

Jo a kdyz pocitam tak umim jenom s cislama,ale jakmile je nejaky zlomek kde je treba ab,ac nebo treba rorvnice s X,y a  atd tak nevim jakej pocet znaci treba pismeno X atd.........

(tento problem se tyka vseho,kde jsou ty pismenka misto cisel tj i mocniny,lomene vyrazy,rovnice (kvadraticka napr) atd

#8 06. 08. 2012 11:01 — Editoval Rumburak (06. 08. 2012 11:09)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ aspk94:
Zdá se, že nerozumíš práci s proměnnými (látka 8. třídy). Ukážeme si to na několika příkladech:

I.  Víme, že pro součet dvou čísel platí komutativní zákon, tedy např. $2 + 3 = 3 + 2$  (=5)  ,   $(-3) + 7 = 7 + (-3)$ (=  7 - 3 = 4) a pod. ,
takových rovností bychom mohli napsat nekonečně mnoho. Abychom se tomu vyhnuli, zapíšeme pak komutativní zákon pomocí proměnných:
řekneme stučněji, že

"pro libovolná reálná čísla $a, b$ platí  $a + b = b + a$ " .

Obdobně bychom mohli - pomocí proměnných - zformulovat i další známé aritmetické zákony (asociativní, distributivní).

Proměnná může obecně nabývat  libovolných hodnot z předem dohodnutého oboru, což bývá nejšastěji množina reállných čísel - avšak mnohdy musíme
tento "přirozený" obor zúžit, například ve výraze $\frac{a}{b}$  musí být $b \ne 0$,  protože dělení nulou by nebylo přípustnou operací (nelze ji rozumně  definovat).

Algebraické výrazy obsahující proměné můžeme upravovat podle výše zmíněných aritmetických zákonů. Znaménko pro násobení se u proměnných
nemusí uvádět např. $ab$ znamená totéž jako $a\cdot b$, podobně $2y = 2\cdot y = y + y$ (proměnné lze i kombinovat s konstantami).  Avšak psát $32$
místo $3\cdot 2$ by samozřejmě bylo chybou, protože $32$ už má jiný význam než $3\cdot 2$ (=6).   Psát $y2$ místo $y\cdot 2$  by většina učitelů rovněž
považovala za chybu.  Další příklady úprav:   

$a + 2b - c(a+b) = a + 2b - ca - cb =  a  - ca  + 2b - cb = a(1-c) + b(2-c) $

nebo

$a + 2b - c(a+b) = a + b + b -c(a+b)  = b + a + b -c(a+b) = b + (a+b)(1-c)$  .

II.  Určitě ses již setkal se vzorci, například obdélník se stranami délek $a, b$ má obvod $l = 2a + 2b = 2(a + b)$ a obsah $S = ab$ .
Používání proměnných v algebře má tentýž význam a řídí se týmiž zásadami jako zde.

Zápatí