Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 07. 2012 14:10

jarek89
Zelenáč
Reputace:   

Dotaz oprava státní maturity

Ahoj za cca měsíc mě čeká oprava státní maturity a nevím co si mám zopakovat atd.....protože nikdo nám vlastně neřekl z jakých oblastí matematiky se tam může něco objevit pořád jsme počítali jen příklady ze starých testů......tak se chci zeptat jestli nevíte z jakých okruhů se ty příklady namíchavaj ať si je můžu zopakovat.....popřípadě jakou matematickou literaturu byste mi doporučili. Chtěl bych nějakou kde to je více méně polopaticky vysvětleno. Díky za odpověď.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 30. 07. 2012 16:48 — Editoval smatel (30. 07. 2012 16:49)

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Dotaz oprava státní maturity

Ahoj,
státní maturity prý sestavují na základě tzv. katalogů požadavků, ty si můžeš stáhnout:
zde pro nižší úroveň
zde pro vyšší úroveň.

Zkrátka se tam může objevit vše, co je zmíněno v katalozích, pro vyšší úroveň to znamená vše, co se učí, kromě integrálu a derivací, u nižší nevím, to jsem neštudoval.

Tak přeji mnoho vůle při opakování a ať se vydaří druhý pokus!

#3 30. 07. 2012 17:15

jarek89
Zelenáč
Reputace:   

smatel napsal(a):

Ahoj,
státní maturity prý sestavují na základě tzv. katalogů požadavků, ty si můžeš stáhnout:
zde pro nižší úroveň
zde pro vyšší úroveň.

Zkrátka se tam může objevit vše, co je zmíněno v katalozích, pro vyšší úroveň to znamená vše, co se učí, kromě integrálu a derivací, u nižší nevím, to jsem neštudoval.

Tak přeji mnoho vůle při opakování a ať se vydaří druhý pokus!

a nějakou dobrou učebnici kde by bylo srozumitelně rozebráno učivo k maturitě nižší urovně bys mi doporučit nemohl. Díky

#4 01. 08. 2012 11:08

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

↑ jarek89:
Zdravím, ono toho speciálně k státní maturitě moc nevyšlo, tenhle titul je jeden z výjimek. Nějakou učebnici - respektive cvičebnici (byly tam vzorové a rozebrané příklady), nevím zda-li to byla právě ta na kterou odakzuji, jsem držel v ruce ve škole, kde nám ji nabízeli - ale byla to nižší úroveň, tak jsem tomu nevěnoval pozornost.

Jinak ono se to nějak příliš podfouknout nedá. Můžeš kouknout do toho katalogu, viz výše, mají tam napsanou vždy část matematiky a co by žák měl umět - tak na to se zaměřit, propočítat příklady. Pokud nevíš, jak se počítají, pak sáhni po nějakých učebnicích třeba z řady prometheus, kde je to podrobně vysvětleno. Pokud ani to by nebylo efektivní, sežeň si někoho, kdo by ti dával kondice.

Ať jde příprava a na podzim se zadaří!

#5 02. 08. 2012 01:46 — Editoval jarek89 (02. 08. 2012 01:46)

jarek89
Zelenáč
Reputace:   

Ještě jsem se chtěl zeptat zda nemáte zkušennosti s těmito dvěmi publikacemi

http://ucebnice.heureka.cz/prehled-stre … lak-josef/

http://ucebnice.heureka.cz/sbirka-uloh- … ecifikace/

Bohužel nikde v mém okolí je nemají momentálně skladem tak že se na ně nemužu podívat a rozhodnout se která je lepší a kterou si teda koupit. Budu rád za každou radu.

#6 02. 08. 2012 10:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jarek89:

Zdravím,

obě knihy (i starší vydání - viz také antikvariáty nebo knihovny) bych určitě doporučila - pokud jde o hodnocení knih a osobní zkušenost s použitím. Ovšem pro rychlou přípravu k opaku Polák se může zdát příliš podrobný a náročný (časově) na čtení. "Zelená sbírka úloh" je náročnější, než "Červená sbírka úloh" od stejných autorek (pro základní maturitu spíš bych doporučovala "červenou sbírku" - zkus se také podívat. Obě jsou uzpůsobené dálkovému studiu (tedy nepřítomnosti učitele, což je výhoda).

Investice do těchto knih není vysoká, proto se samotným pořízením Poláka+dobré sbírky bych neváhala - to se neztratí.

Ještě jsem viděla doporučovat používat pro přípravu na maturitu tuto sbírku "Písemky z matematiky", je výhoda, že je dělána formou testů k jednotlivým okruhům, ale pro základní úroveň se mi zdá trochu těžká. Případně bych umístila náhledy na některé stránky - pozdě večer :-)

Doporučila bych takovou cestu:

a) pořádně projít (dle okruhu z Katalogu požadavků) povolené "Matematické tabulky" a udělat si jasno, co kde v Tabulkách je a jak tomu rozumíš,
b) některé okruhy, pokud jsou úplně neznámé, bych nechala "na potom" a spíš bych si zopakovala a procvičila okruhy, co alespoň trochu umím a je naději na sběr bodů.
c) počítat ze sbírky, co máš, ze vzorových testů (nebo z materiálů z Internetu) za použití tabulek,
d) kde narazíš na potíž a nepodaří se poradit pomocí materiálů, tak zadáš dotaz sem na fórum.

Projdi ještě pořádně úvodní červené vyznačené témata sekce, je v tom dost materiálů a také zdar přeji.

#7 02. 08. 2012 14:10 — Editoval jelena (02. 08. 2012 19:24)

jarek89
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: (Jelena: odstraněn citát, nahrazeno "reagovatkem")

Tak nakonec jsem se rozhodl pro ten přehled od Poláka protože to pak má i v materiálech ke studiu moje VŠ, která mě pokud udělam v záři opravu vezme snad s tou učebnici nešlapnu vedle.......jo a jako sbírku mám tu přípravu k maturitě co je na ni odkaz výše......čekal jsem od ní více ale je to fakt jen dalo by se říct sbírka uloh a né učebnice tak snad Polák pomůže.

+ nejspíš dokoupím tu červenou sbírku.

#8 02. 08. 2012 19:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ jarek89:

Zasáhla jsem moderátorsky a odstranila celý citát mého příspěvku - v tomto případě je lepší použit jen "reagovatko". Doufám, že nevadí.

Děkuji za zprávu, myslím, že pořízením Poláka si určitě vytvoříš dobrý základ vlastní knihovny :-) Polák není jen učebnice. Dle mého skromného úsudku je to nejlepší a velmi kvalitně napsaný přehled SŠ (i nejen) látky.

Ohledně sbírek - zkus projít antikvariáty, obvykle mají sbírek dost.

jarek89 napsal(a):

protože to pak má i v materiálech ke studiu moje VŠ, která mě pokud udělam v záři opravu vezme

no proč ne? Odvážný jste, kolego :-)

Zdar přeji.

Zápatí