Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 08. 2012 23:02

scott73601
Reputace:   

Otázka?

Ahoj,
viděl jsem teď dokument, kde bylo řečeno, že se vesmír rozpíná vlivem velkého třesku. Tam vznikl prostor a čas. Je možné, že když se vesmír zvětšuje tak se čas zpomaluje? Nebo není stejný na všech místech? Bylo nějak určeno, že čas plyne stejnou rychlostí jako třeba před 200 lety?

#2 06. 08. 2012 12:16

Mirgeee
Reputace:   

Re: Otázka?

Ahoj,
tohle je spíše filosofická otázka, na kterou zatím nikdo nezná jasnou odpověď a ani se neprovádějí žádné experimenty, které by tuto hypotézu mohly potvrdit nebo vyvrátit. Existují však matematické teorie, které se snaží dát do souvislosti expanzi vesmíru a deformaci času. Dokonce jsem nedávno zaslechl, že nějací vědci (myslím ze Španělska) tvrdí, že námi pozorovaná akcelerovaná expanze je důsledkem zpomalování času. To ukazuje, že čas je jen lidmi vymyšlený koncept a pomocí vědecké metody se dovídáme, že jeho skutečná povaha může být velmi neintuitivní.
Co to podle tebe znamená, že se čas zpomaluje? Vůči čemu by zpomaloval?
Tvůj druhý návrh, je však samozřejmě správný  - současnost událostí je záležitost adresovaná speciální teorií relativity, která se učí na střední škole. Není však tak úplně konsekventem rozpínání vesmíru.
Časoprostor matematicky velmi výhodně popisuje Minkovski.
Pokud se zajínáš o vznik a rozpínání vesmíru, tak to zkus tady, nebo tady.
Jako materiál ke studiu ti to doufám pro začátek stačí :)

#3 20. 08. 2012 17:02

scott73601
Reputace:   

Re: Otázka?

promiň, že tak pozdě odepisuji, ale neměl jsem čas.

Co to podle tebe znamená, že se čas zpomaluje? Vůči čemu by zpomaloval?

Já to myslel tak, že čas plynul určitou rychlostí, která se konstantně zpomaluje. Nevím jak mám vysvětlit „vůči čemu by se zpomaloval“...Koždopádně díky za odpověď, snad bych se ještě zeptal, zda nemáš nějáké odkazy, popř. publikace v češtině, jalikož je pro mě angličtina jeden velkej boj. No, při nejhorším budu bojovat :) Děkuji.

Zápatí