Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zdravim, chtel bych se zeptat jak zjistim bez kalkulacky ze treba druha odmocnina z osmi je dve odmocniny ze dvou. a jeste treba 2/3 to cely na minus 3/2.diky

a jeste jak zjistim ze log 3 (1/27) se rona zrovna -3 jestli na to neni nejaky jednoduchy vzorec
↑ Vaclav1234:
tohle se dělá v principu tak, že si číslo rozložíš na prvočinitele a pak poskládáš druhé mocniny

Na ty logaritmy je jednoduchý vzorec
takže
↑ Vaclav1234:
okrajovo - dokocna sa dá zistiť i odmocnina z 8 na dve tri (neviem či do n desatiinych miest) bez kalkulačky,

ten log mi takhle pripada jednoduchej ale co jdyz bude log1/27 (81)=?
a u ty mocniny zlomku zlomkem nechapu ten druhej krok jakto ze vyjde odmocnina 3*3*3 / 2*2*2 ?neni na to nejakej obecnej vzorec? jinak ten konec uz u tothohle chapu a dekuji

kdyz bude cos alfa 3/5 pak cos 2alfy se bude rovnat kolik? vubec netusim jak to bez kalkulacky vyresit :-(
↑ Vaclav1234:
1/2 × C + 1/2 × D = 1/2 × (C+D)
1/b × C + 1/b × D = 1/b × (C+D)
podobně

odmocnina jde zapsat i takto, nevím jestli ste se to už učili
↑ Vaclav1234:
Zdravím,
nedávej, prosím, všechno do jednoho tématu - viz pravidla (tedy pro goniometrické úpravy - nové téma).
ten log mi takhle pripada jednoduchej ale co jdyz bude log1/27 (81)=?
pokud jsou takové "trochu nepřehledné" základy logaritmů, přitom tušíš, že 81 a 27 jsou mocniny čísla 3, potom se hodí použit vzorec pro převod na jiný základ (7. vzorec v odkazu).
to už se podaří?
a u ty mocniny zlomku zlomkem nechapu ten druhej krok jakto ze vyjde odmocnina 3*3*3 / 2*2*2 ?
Můžeš vložit krok navíc a přepsat 1/2 na odmocninu, protože:
Z náhledu vidím příspěvek kolegy, ale už to tady nechám, omluva za vstup.

jeee strasne moc dekuju ted to chapu a je az neuvertelny jak je to lehky :-D ale jeste bych chtel vedet jak to bude s tim cosinusem, jak jsem zminoval vyse :-)

a chtel bych se zeptat jeste na jeden priklad p1: 2x+y-1=0 a p2: x-2y-3 se protina podle me ve druhem kvadrantu ve vysledkach je ale ze ve ctvrtem. za svym vysledkem si stojim ale nikdo neni dokonaly.
co jsem řekla?
nedávej, prosím, všechno do jednoho tématu - viz pravidla (tedy pro goniometrické úpravy - nové téma).
tak do samostatných témat. Rozuměno?
Děkuji :-)