Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 08. 2012 22:24

pepa999
Reputace:   10 

Program, co zná LaTeX

zdar, jaký program byste mě doporučily, když chci psát textové dokumenty, kde chci mít vzorce z LaTeXu? Chci psát asi takové textové dokumenty jako jsou příspěvky na tomto fóru, takže o žádné vymoženosti nestojím, chtěl bych jednoduchý program, který to umí. Díky za rady.

#2 11. 08. 2012 22:28 — Editoval kaja.marik (11. 08. 2012 22:29)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Program, co zná LaTeX

pepa999 napsal(a):

zdar, jaký program byste mě doporučily, když chci psát textové dokumenty, kde chci mít vzorce z LaTeXu? ...

Je to otazka i pro kluky? Jestli jo, tak doporucuji:

1) LaTeX, treba s programem texmaker
2) Texmacs
3) MS Word, OpenOffice nebo html editor s pluginem pro LaTeX

Zalezi co presne chcete. Jestli moznost definovat si vlastni makra a aby vse behalo jako v LaTeXu, tak musite pouzit LaTeX. Jestli WYSIWYG prostredi, tak druha nebo treti moznost.

A jak ta otazka souvisi s CAS?

#3 11. 08. 2012 22:42

pepa999

No, mělo to být pro holky, ale to je jedno.

Chtěl bych jednoduchý program asi jako psaní odpovědi tady na fóru, a aby tam bylo i něco takového jako je tady napravo, že jenom klikám na obrázky a ono mě to tam hází ty vzorce, žádné další vymoženosti nepotřebuji. Takže zkusím tu druhou nebo třetí možnost.

A nevěděl jsem, kam toto téma zařadit, tak jsem to hodil sem.

Díky.

#4 11. 08. 2012 23:07

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ pepa999:
Druha moznost neni klikaci. A proc nevyhovuje klikani v nejakem to equation editoru co je v MS Wordu nebo Open Office?

Sila LaTeXu, jak ji beru ja, je v tom, ze vzorec nemusim klikat, jenom pisu a mam ho tim padem rychleji napsany. Vy klikat naopak chcete. Zkuste zvazit, jestli opravdu trvate na tom LaTeXu :)

#5 12. 08. 2012 11:58

pepa999

Já ale chci LaTeX, protože se mě líbí a klidně se ho naučím jestli je to potřeba......No, asi zkusím ten Texmaker...

Zápatí