Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
dovolim si poslat dalsi priklad. Pekne prosim o kontrolu reseni.
Zadani:
Moje reseni:
Poznamky:
* Konstrukce neni na milimetr presna ani zvlast uhledna, jde mi spise o rez.
* Nejsem si jista spravnosti umisteni bodu Q - zadani me uplne zmatlo. Znamena to, ze lVQl=10 cm?
* Ten rez se mi "nezda", musela jsem nekde predpokladat dva body v rovine, kdyz se tam nenachazely, ale i kdyz jsem si to prosla znovu, nemuzu to najit. Takze mozna, ze me jenom sali zrak.
Predem dekuji za vas cas.
Ahoj,
co se týče toho umístění bodu Q, neznamená to, že |VQ|=10 cm.
Pokud bychom mohli rýsovat v prostoru, mohli bychom sestrojit naprosto odpovídající konstrukci.
Pokud ale musíme rýsovat na papír, musíme zvolit nějaké zobrazení, které nám nějak ten třetí rozměr rozumně zohlední.
Proto existuje volné rovnoběžné promítání, které zachovává rovnoběžnost a tedy i všechny vzdálenosti rovnoběžné s nákresnou (zde výška a strana AB). Ostatní vzdálenosti jsou určitým způsobem zkráceny - např. strana BC, AD a také ale QV.
Pokud ze zadání víme, že v tomto zobrazení má QV velikost 10 cm, tak je to velmi jednoduché - stačí totiž v konstrukci odměřit 10 cm, přičemž podle výše uvedeného víme, že v prostorovém modelu by tato vzdálenost byla o něco delší.
A co se týče samotného řezu, podle mě vypadá ok - řezy podstavou, stěnami ABV, ADV jsou triviální. Dále stačí najít průsečnici roviny řezu a podstavy a najít její průsečíky buď s přímkou CD, jako v uvedeném řešení, nebo s BC (nebo oba). Dále stačí použít větu o 3 průsečnicích (řez, podstava, jedna ze stěn) a je hotovo.

Dekuju za rychlou odpoved.
Ale te veci se zobrazenim nerozumim ani za mak. Pokud tedy vzdalenost VQ neni 10 cm, jak potom bod Q narysuju? Ja jsem zkratka namerila 10 cm od vrcholu V a vynesla na poloprimku VA.
Dale pises, ze v prostorovem modelu by byla vzdalenost VQ delsi. Ale to take nejak nedokazu pochopit. Vzdalenost VA je prece na modelu stejna jako ve dvojrozmernem zobrazeni. Tedy VQ musi byt stejna jak v prostoru, tak i v zobrazeni, je ve stejne rovine.
Moje mysl se zasekla na tom, co prave vidi moje oci a nejak se pres to nemuzu dostat, muzes mi vysvetlit, co vidim nespravne?
Dekuju
To mě mrzí, doufal jsem, že to bude už jasné.
Naměřit 10 cm od V abychom dostali Q je správný postup, protože v zadání jinými slovy máme, že obraz úsečky VQ ve volném rovnoběžném promítání má velikost 10 cm. Ve skutečnosti (v prostoru) by tato úsečka byla ale delší, protože je "trochu šikmo" vzhledem k papíru.
Je to jasnější?
Mimochodem tedy ani VA není na modelu stejná jako ve dvourozměrném zobrazení.

Ja ti samozrejme verim, jenom to tam nevidim. =(
Pokud napriklad dostano zadano, velikost AV je 6, zakladna AB je 5, tak zacnu tim, ze si narysuju trojuhelnik a ten je uplne stejny jako predni stena jehlanu v prostoru.
Dosla jsem tak daleko, ze jsem si dopocitala velikost AV a sestavila si model, jenze je stejny jako zobrazeni.
Asi to nepochopim.
Jedine, co me utesuje, ze pripad je dobre.
Takze dekuji za pomoc.