Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim,
pridavam snad uz posledni priklad. A bohuzel musim smutne konstatovat, ze je nad moje sily. Dokonce jsem si udelala papirovy model, prevracim ho v ruce, ale nemuzu to vykoumat.
Zadani:
Moje chabe pokusy o reseni:
Vysvetlivky:
b) Vzdalenost je kolmice, viz obrazek.
c) Vim, ze musim hledat kolmou rovinu k obema. Ale nasledne se dostavam k takovym vypoctum, ze silne pochybuji, ze muj predpoklad byl spravny.
d) A tady tapu, mam sice jisty obrazek, kde v je telesova vyska z bodu L, ale asi jsem uplne mimo.
Mohl by me nekdo, prosim, nasmerovat? Prikladem se zabyvam uz od patku, ale neni mi to nic platne.
Zaverem se omlouvam za kvalitu "Reseni", recykluju stare papiry, tak z druhe strany prosvita test tiskarny.
Predem dekuji.
Zdravím,
a) odchylka boční hrany (2a) a podstavy je úhel mezi boční hranou a výškou v trojúhelníku podstavy (např. odchylka KV od KLM je úhel VKX, kde X je střed strany LM),
b) vyznačení úhlu alfa pro trojúhelník KLV je dobře, ale vyjádřila jsi cos(alfa) (a není to řešení pro zadání a) a potom úhel se použije pro úlohu b),
c) idea dobře, jen v jmenovateli má být
.
d) Vzdálenost bodu L od roviny MKV je délka výšky na stranu YV v trojúhelníku LYV, bod Y je střed strany KM.
Vyznáš se v tom? Děkuji.
Model je lepší z drátků (nebo ze špejlí).

Diky za vysvetleni.
Urcite se v tom vyznam, jen mi to chvili trvalo pochopit, predstavivost ma asi dovolenou. =)
Pokusila jsem se znovu, ale dobre to asi porad neni.
U d) jsem zkousela variantu s Euklidovou vetou, ale to rozhodne nevychazelo, a ja nevim proc. - Jasny! Uz vim. Ja jsem ale neskutecna lama. Trojuhelnik nebyl pravouhly. Takova hloupost...
Takze druhy pokus o reseni:
Muzu opet poprosit o radu, kde je co nespravne?
Dekuju za vas cas.
↑ Aamaranthine:
řekla bych, že všechno je v pořádku, až na d) Jelikož
platí pro úhel u podstavy, tedy na Tvém obrázku pro úhel VLY - je tak?

Dekuju, je to presne tak.
Ja jsem zacala poctive pocitat trojuhelnik, ale videla jsem stejna cisla a cela stastna, ze to nemusim pocitat znovu, jsem uhel pokladala za stejny.
Tak tady prepracovane d). Snad je to uz lepsi.
Jeste jednou diky.
↑ Aamaranthine:
:-) není za co, už jsem dokontrolovala - myslím, že v pořádku.

Vrele diky, jeleno!

Hmm, tak jsem nasla chybu, oteviram znovu.
Posilam opravu a prosim o novou kontrolu.
Jedna se o opravu vypoctu x v b) a naslednou aplikaci do c).
↑ Aamaranthine:
to se omlouvám za přehlédnutí, tak už snad v pořádku.
...

Vubec se neomlouvej(te), tu chybu jsem udelala ja.
Diky.
Uzaviram. =)