Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2007 13:07

včelka
Zelenáč
Reputace:   

"asi" vyrazova logika

Kdokoliv z lidí A, B, C může lhát (tvrdit opak toho, co platí). Určete na základě jejich výroků, která z níže uvedených možností přesně platí:
A: Někdo z nás lže.
B: A i C lžou
C: A nebo B lže

Děkuju.

#2 17. 05. 2007 13:19

smonty
Zelenáč
Reputace:   

Re: "asi" vyrazova logika

ahoj, prve chci říct že výrokovou logiku hádám by vočko :-D, nikdy jsme se ji ve škole zvláš? nevěnovali ale takhle uvažuju já

A tvrdí: nekdo znás lže. Minimálně 1, maximálně 3.
B tvrdí: A = lže; B = lže;
C tvrdí; pokud A = lež --> B = pravda
             pokud B = lež --> A = pravda

když na to kouknes tak průkazně můžeš říct že C = lež a A = lže (potvrzuje se doměnka A tedy někdo lže).Z výpovědi C můžu soudit že když A = lež tak B = pravda. potom:
A = lež
B = pravda
C = lež

je tu někdo kompetetnější kdo by to mohl potvrdit/rozvrátit a ňák dokázat? mne by to taky zajímalo :-)

Houby s voctem!

#3 22. 05. 2007 09:38

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Smonty: nebo tu není jako XOR ale jako OR, takže tvoje interpretace není správná.

Kdyby B mluvil pravdu, pak by A lhal. Platil by opak toho co říká A: "Nikdo z nás nelže." To ale platit nemůže, protože A lže. Proto lže B a snadno nahlédneme že A i C pak mluví pravdu.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 22. 05. 2007 15:01

smonty
Zelenáč
Reputace:   

jo, ja se hlavě překlep v tom že jsem napsal že B lže místo že lže C :-D. takže A a C mluví pravdu a B lže. sem z toho jelen :-)

Houby s voctem!

Zápatí