Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zkouším nějaké příklady na vlastnosti binárních relací, ale moc mi to nejde a nevím co chápu špatně.
Nechť je A množina a R binární relace na A.
Relace R je reflexivní pokud: 
Já to tedy chápu, tak ,že pro to aby byla relace reflexivní, tak musí být každý unikátní prvek x množiny A v relaci sám se sebou.
A nyní mám příklad. Mějme množinu M={1,2,3,4,5} a relaci R na množině M danou výčtem R={<1,1>,<2,2>,<4,4>,<5,5>,<2,3>,<3,2>,<3,4>,<4,3>,<2,4>,<4,2>}. Počítám, že v tomto případě je R reflexivní kvůli tranzitivitě mezi dvojcemi <3,4> a <4,3>.
Ale mám tu další příklad, kde mi nějak nedochází, proč je reflexivní.
Rozhodněte jestli je relace uspořádání.
R = {<−3, 3>,<2, −1>,<3, 0>,<−1, −1>,<−3, 0>,<−4, 8>}
Vyjdeme z definice uspořádání - musíme ověřit tři vlastnosti k dů-
kazu toho, že daná relace R je uspořádání: reflexivnost, antisymetričnost a
tranzitivnost. Autor tvrdí ,že daná relace je reflexivní. Ale já nějak nechápu proč a proto bych chtěl poprosit o radu.
Uvádím i zdroj příkladu Odkaz strana 38. Cvičení 4.1 příklad c).
Zdravím,
pokud ještě aktuální - v posudku oponenta se uvádí, že je chybně.
No pokial som to spravne pochopil, tak Tvoja relacia R reflexivna nie je, lebo <3,3> nepatri R. Nikde v tom, co si uvadzal som nenasiel dovod, preco by R mala byt tranzitivna a tym padom ani preco by reflexivita mala vyplyvat z tranzitivnosti. Ak kecam, tak ma prosim opravte.
↑ Sindy:
Jj máš pravdu v tu dobu jsem se učil z těch příkladů co jsou v té uvedené bakalářské práci. A byl jsem z toho zmatený, protože jsem předpokládal, že autor bakalářské práce v ní nenadělal chyby, teď už vím, jak to je , ale mockrát děkuji :-)
↑ Jelena:
Podívat se do posudku mě nenapadlo :-) Mockrát děkuji :-)
↑ Lordikcz:
není za co, mne také zpočátku ne, až když jsem neuměla najít žádné vysvětlení k jeho závěru a zdál se mi chybný, tak napadlo se podívat, co oponent.
Označ, prosím, téma za vyřešená, děkuji.