Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Určete intervaly v nichž je fce f ryze monotonní
1)
2)
3) u tohoto kdyby někdo napsal i postup derivování, nějak mi to nechce vyjít
prosím o jakoukoliv radu, nejlépe nástin řešení
↑ gladiator01:
Bude ti k tomu stačit znaménko první derivace. Ale tak jak formuluješ svůj dotaz tak bych řekl spíše, že se jedná o rozkaz. Derivovat asi budeš umět, takže byl bych rád, kdybys uvedl také nějaké své návrhy k řešení této úlohy.
Pomoct si třeba můžeš také zde, záložka diferenciální počet.
↑ Marian:
omlouvám se jestli můj dotaz vyzněl jako rozkaz, to nebyl úmysl, díky za ten odkaz
↑ Marian:
ad 1) Vyšly mi tedy stacionární body pro první derivace a pro druhou derivace
co dál?
jak mám zjistit ty intervaly, kdy fce klesá a roste?
ve skriptech mam výsledek roste na int. (0,1)U(e^2, nekonečno) a klesá (1,e^2) (nevím jestli to je správně, bývají tam chyby) - mohl by mi to někdo vysvětlit proč to tak je?
mohl by prosím vás někdo spočítat tu trojku? dík
↑ gladiator01:
Najprv si upravím funkciu:
Teraz môžem derivovať postupne:
Rozpíšem si derivácie...
... a teraz všetky sčítam a upravím na prijateľný tvar:
↑ lukaszh: dík
ten příklad číslo dvě mi vyšel roustoucí(-nekonečno,0) vyšlo vám to taky tak?
↑ Jakub Pištěk:
podle výsledků ve skriptech by to mělo být správně
u té třetí mi vyšlo že je roustoucí intervalu (0, cca 0.36)U(e, +nekonečno) to 0,36 jsem zjistil že jsem zadal tu funkci do programu který vypíše graf a pak jsem zkoušel zadávat kolik se rovna ln(0.36)^2 hranice kdy je to ještě větší než nula jsem zjistil kolem té 0.36 nevíte jak bych tento pod podezřelý z extrému našel kdybych tento příklad dostal na papír v písemce.
↑ Jakub Pištěk:
mě teda vyšlo z tý derivace co spočítal lukaszh že je rostoucí v (0, 1/e) U (e, nekonečno), nevím jestli jsem to spočítala správně (ale mělo by to takhle být).
jo to je ono to 1/e je přibližně 0.36 jen mě zajímá jak si to z hlavy odvodit když vidim tenhle příklad na papíře a počítám ho na zápočtový písemce
no když si rozložíš to tak ti vyjde (lnx-1)(lnx+1)
ty závorky položíš k nule (lnx-1)=0 a (lnx+1)=0 --> lnx=1 a lnx=-1 --> x=e a x=1/e. Já nevim jak jsi to počítal ale takhle jsem to teda pochopila, že se to má dělat.
jo díky už to chápu :)
Stránky: 1