Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mohl by mi prosím někdo vysvětlit jak přijdou na to x^4=t^2 ? v té substituci ? Nějak to nemůžu pobrat jak to dělají je to u dost příkladů, že nezačíná substituce jenom t ale už je nějak upravená, tak bych potřeboval vědět jak na tu úpravu :-) děkuji
http://www.matematika-lucerna.cz/matalyza/jedna-promenna/neurcint/14-priklad.pdf
Zdravím taktéž. Chce to "mít před očima" větu o substituci a snažit se na ni napasovat příslušnou úlohu.
Někdy je to lehčí a někdy obtížnější - důležitá je praxe a znalost derivací základních funkcí (zde funkce arctg).
Zdravím, přišli na to tak, že chtěli využít toho 2x v čitateli, což je přesně derivace x^2, tím pádem je substituce t=x^2 ideální, kvůli větě o substituci, jak napsal Rumburak. Ten mezikrok se substitucí t^2 = x^4 je, myslím, spíše matoucí.
Úpravy nové substituované proměnné se spíše používají v opačných případech, kdy se zbavujeme odmocnin, tj. např. místo substituce
bývá výhodné psát
.
no tyhle typy příkladů dělám jenom chvíli jako chápu, že chtějí aby tam z toho vypadlo to co se dá rovnou integrovat na arctg ale nevidím to no. Jako ja to udělali.
stejne tak u tohoto
http://www.matematika-lucerna.cz/matalyza/jedna-promenna/neurcint/12-priklad.pdf
To už je jen cvik. Ten druhý příklad bys totiž klidně vyřešil i základní substitucí t = tg^2 x, jen bys musel potom použít další a další substituci. Doporučuji si to takto zkusit, až uděláš třetí takový příklad, tak rovnou napíšeš substituci, která je tam napsaná.
takže jednoduše řečeno, takhle sem si to vysvětlil, si tam dám to co se mi hodí aby z toho byla nějaká fce, v prvním případě je to t^2 a pak tpodle toho upravím to co sem za ten můj vymyšlený výraz dal. ale musím si uvědomit že tak je to 2x dx v prvním případě které pak vlastně nahradím tou substitucí. musím tam vidět tu fci dx/1+x^2