Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím také.
Zpravidla se postupuje takto:
1) najde se obecné řešení homogenní rovnice
,
2) metodou variace konstant(y) se najde obecné řešení rovnice s danou nenulovou pravou stranou,
3) uplatněním počáteční podmínky dostaneme z obecného řešení konkretní řešení Cauchyovy úlohy.
Pekny den, navrhuji nebyt tak skoupy na slovo a napsat konkretne, jaky integral potrebujete vypocitat, anebo si postup nechat vygenerovat automaticky na webu
podle Rumburakova návodu jsem se v 1. části dopracoval k výsledku 
to jsem poté zderivoval na 
tyto 2 "y" jsem dosadil do původní rovnice a snažil jsem se vyjádřit si pomocí integrálu hodnotu "c" ale u tohoto integrování se poněkud ztrácím
popřípadě je také možné že jsem špatně zderivoval "y"
omlouvám se předchozí strohé popsání problému :)
Skoro to vypada, ze to exp(-x^3) je nachystane aby se to vykratlo, ale kvuli preklepu v zadani se tak nestane ...
↑ Haďas:
Pan ↑ kaja.marik: naznačil možnost, že v zadání je překlep, a sice že pravá stana rovníce měla být ne
, ale
-
pak by totiž vyšlo
(což se integruje velmi snadno) narozdíl od
(což se integruje velmi nesnadno).
Napíš to ako nekonečný rad. Rozviň
do nekonečného radu a integruj člen po člene. Nie každý integrál je elementárny. Tento je jeden z nich. Ale tiež si myslím, že tam má byť "-" v exponente ak je to nejaká cvičná rovnica. Alebo vznikla z nejakého reálneho kontextu?
Anebo v zapise reseni bude figurovat funkce
. Zalezi co jste probirali, jestl integral jako funkci horni meze, nebo nekonecne rady, nebo oboji nebo nic z toho ...
Kazdopadne vyjadrit v jednoduchem tvaru to nejde (tj. pomoci konecneho poctu elementarnich funkci). Jste ze skoly kde je matiky malo (= technika, hnojarna, ekonomka) nebo hodne (= odborna matematika, jaderne inzenyrstvi, stavba raketoplanu)?
PS: Aha, tul.cz, tak vzhledem k tomu jak vypadaji ostatni priklady to tipuji na preklep v zadani.
Zdravím v tématu,
podle toho výsledku, co je v odkazu jsem tipovala, že v zadání má být minus
(kolegou potvrzeno).
A teď, kdo tipoval lépe kolega Rumburak (potom 2 překlepy) nebo já (1 překlep) :-)
Strojní fakulta je výborná volba, ostatně - kdo tu měl námitky?