http://www.realisticky.cz/ucebnice/01%2 … osinus.pdf
Veta pod druhym obrazkom, hned na začiatku,
obe krivky(sinusoida a kosinusoida) sú stejné, len kosinusoida je o
napred než
Nie náhodou pozadu?
Asi bych se na to díval tak, jako že kosinus má maximum "už" v nule, kdežto sinus musí ještě růst "až" do pí půl, takže bych asi taky řekl, že kosinus je napřed...
Takové slovní formulace vyjadřující intuitivní dojmy jsou jen mnemotechnické a do matematiky vlastně ani neptří.
V matematice je důležité znát "převodní" vzorec , např.
(1)
.
Napsal jsem "např.", protože vlivem periodicity a dalších vlastností těchto funkcí by se převodních vzorců dalo nalézt nekonečně mnoho, třeba též
,
, ....
atd. Vzorec (1) se ovšem zdá být z nich nejjednodušší.
↑ Rumburak: ↑ TomF:
ide o to, že bolo pomenovane kosinusoida je napred, a keď som sa pozrel na graf, vidím že akoby sinusoida je napred.
Myslel som že "doprava je napred"
Ale keď zoberiem posunutie grafov po x osy, tak známienko + hovorí že sa graf posunie na ĽAVO.
Čo znamená napred? Není to relatívne?
↑ miso16211:
To jsem pochopil. Chtěl jsem jen naznačit, že graf funkce cos x vznikne posunutím grafu funkce sin x podél osy x , a to směrem buďto
- doleva o
nebo
- doprava o
,
případně i dalšími nekonečně mnoha způsoby, každý si může vybrat, co se mu nejvíce líbí. Vidíme, že i bez toho "napřed" a "pozadu" je to relativní.
Proto je v matematice vhodné se takovým komplikacím plynoucím z relativních dojmů vyhýbat.
Osobně bych se klonil k tomu hovořit stále o sinusoidě, posunutá parabola také nepřestane být parabolou. Jinak vzniká problém, jak nazvat křivku
o rovnici
, která se nachází přesně v půli cesty mezi sinusoidou a "kosinusoidou".