Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ O.o:
Je to tak, máš pravdu. Tu druhou funkci jsem zanedbal, protože její derivace je 0. Soustředil jsem se pak jen na tu odmocninu.
Můžu se zeptat, proč se při derivaci tý odmocniny násobí 2? Je to derivace 2x? To se tedy pak derivuje každý člen tý závorky zvlášť?
↑ apurvathea:
Přesně tak.
Nejprve jde o derivaci rozdílu, to přehodíš na rozdíl dvou derivací (nebo jak se tomu říká).
Derivace odmocniny (respk. mocniny) mínus derivace mínus jedné (tj. nula, už se k tomu vracet nebudu).
Derivace odmocniny (budu už psát mocniny) je derivace složené funkce. Tzn. derivujeme vnější funkci a násobíme ji derivací vnitřní funkce.
Vnější funkce je:
Vnitřní funkce je:
Takže derivujeme nejprve vnější funkci, tzn. derivace:
Poté derivujeme vnitřní funkci:
Teď už to dáme jen dohromady jako součin viz. původní výsledek..
↑ O.o: takže nejdřív zderivuji závorku jako celek a pak ještě každý člen zvlášť?? Tomu nerozumím
↑ apurvathea:
Již jsem ti to rozepsal, snad srozumitelně..
Zkus si zderivovat např:
↑ O.o: už to chápu.. předtím se mi nezobrazilo to vysvětlení, ale jen: přesně tak.. díky
↑ apurvathea:
To tam původně také bylo, jen jsem v rychlosti odpověděl, aby jsi věděl, že je to tak a pak jsem editoval proč to tak je.. Většinou to tak dělám ;)