Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 08. 2012 18:50

marshallaw4
Reputace:   

Diskuze o teleportaci..

Zdravím
Slyšel jsem, že už nejací fyzici teleportovali nějaké částice, fotony, atomy cesia atd...
Dost rád bych si "pokecal" o tom, co mě napadlo. (teoreticky) 
Máme dvě červí díry, jednu na povrchu Země, druhou ve výšce 25km. Vložíme do první těleso o hmotnosti m a ono se dostane/teleportuje do té výšky 25km. Pak spadne a dostane od gravitace energii Ep = g*m*h.
Tady mne napadá: Buď to to znamená, že zákon zachování energie neplatí, nebo: Teleportace porušuje zákon zachování energie.
Dost by mně zajímal názor někoho jiného (ovšem někoho, kdo se vyzná ve fyzice, nebo alespoň rozezná ten vzorec, co jsem tam napsal :)). Taky ovšem jsem slyšel, že na "výrobu" červí díry je třeba strašné množství energie, potom by té energie té červí díry mohlo třeba ubývat..

#2 29. 08. 2012 19:25

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Diskuze o teleportaci..

Ahoj,

tak vzorec pro potenciální energii snad rozeznám, tak se pokusím krátce odpovědět.

Nejspíš mícháš dva různé způsoby „teleportace“ dohromady. Jedna možnost je kvantová teleportace. Druhá ta červí díra. Ale průchod červí dírou nebude vypadat tak, že by něco najednou zmizelo a objevilo se to jinde. Bude to jen zkratka, takže aby ses z místa A dostal do místa B, tak projdeš kratší (obecně prostě jinou) dráhu. Ale na té dráze bude taky nějaký průběh gravitačního pole, při přesouvání tělesa červí dírou budeš taky muset použít nějaké síly.

Zápatí