Stránky: 1
Este s jednym prikladom z ekonomie by som potreboval pomoct: Nech su dane dopytove funkcie
=120-x a
=145-2y a funkcia uplnych nakladov C(x,y)=x^2 +xy + y^2 +50 Aky stupen produkcia maximalizuje zisk a pri akej cene vyrobku x,y.Vdaka za kazdu pomoc
Zdravím,
s vámi, ekonomy, je taková potíž - nejdřív všechno přeznačíte tak, aby tomu nikdo nerozuměl a potom sami nevíte, co s tím. A potom to tak vypadá, jak to vypadá. Obdobnou úlohu, jen pro pro jednu proměnnou, jsme podrobně řešili v týmu pod vedením kolegy Lukáše. U Tebe bych to tipovala na stejný postup, jen pro funkci více proměnných.
Máš nějaký materiál, podle kterého studujete? Děkuji.
↑ jelena: Vdaka za odpoved...cize treba obdobny postup ale pouzit funkciu dvoch premennych ak to chapem spravne...cez viazane extremy...a hej chapem ze to nie je vzdy lahke citat :) a s tymi materialmi na internete som hladal obdobne ale nenasiel...ak by ste mali nejaky navrh na skripta bolo by to skvele...ale samozrejme to je nad "ramec".Este raz vdaka za odpoved nastudujem a ak by bol problem este sa ozvem prosim nezamykat.
↑ petronius:
myslím, že bez vazeb, jen budeš hledat maximum funkce "Zisk" (funkce 2 proměnných, přes parciální derivace).
ak by ste mali nejaky navrh na skripta
:-) Vy studujete bez knih nebo tak? Zkusím prohrabat jinak uklízenou knihovnu, ale neslibuji.
↑ jelena: Ja som studoval fyziku takze v ekonomii sa moc nevyznam a tento priklad beriem ako nieco nove aj ked teda niekedy s tym neviem pohnut aj ked mam dve knihy o ekonomickej matematike doma ale nenasiel som nieco podobne resp. sa v tom citim dost neisty...a kazdy material ocenim.Vdaka a hej tak som to myslel s parcialnymi derivaciami.
Ja som studoval fyziku
potom bys to měl zvládnout přes zákony zachování :-) Doufám, že výhledově zůstaneš u fyziky.
snad pomůže - na ulož.to vyhledej, prosím, "Mikroekonomie cvičebnice pro inženýrské studium Libuše Macáková" (to mám knižně, kapitoly 9, 10), případně je tam materiálů plno.
Jinak bych počítala maximum funkce
. TC máš zadáno
,
, jelikož x-množství 1. výrobku, y-množství 2. výrobku.
↑ jelena: Tak pozriem materialy a hadam to zvladnem...a ziadny strach zostanem pri fyzike ekonomia mi nesedi evidentne :-) a mimochodom zda sa mi zze tomu z Vasho postupu zacinam rozumiet.Obcas treba len nakopnut trochu.A na ulozto som nehladal moja chyba...
Stránky: 1