Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 08. 2012 20:32

Keeeeke
Reputace:   

Dimenze vektorového prostoru

Ahoj, mám problém s jedním důkazem, který by na mě mohl číhat u zkoušky. Bohužel zadání mám od kolegyně a je dost stručné... Moc tomu sám nerozumím:

$Ax^T=o^T$, množina této hom.soustavy tvoří vektorový prostor dimenze n-h, kde n je počet neznámých a h hodnost A. Díky

#2 01. 09. 2012 02:38 — Editoval Oxyd (08. 09. 2012 23:39)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Dimenze vektorového prostoru

Homogenní soustava je taková, která má u každé rovnice na pravé straně nulu. Takže místo malého o má zřejmě být nula (coby vektor). (Pokud teda neznačíte nulový vektor malým o.)

Zkusím to zadání rozepsat: Nechť $n,m,h \in \mathbb{N}$, $A \in \mathbb{R}^{m \times n}$, $h = \operatorname{rank} A$. Dokažte, že množina $V = \{ x \in \mathbb{R}^n : Ax^T = \vec{0}^T \} $ tvoří vektorový prostor a že jeho dimenze je $n - h$.

Kde $A \in \mathbb{R}^{m \times n}$ je reálná matice s m řádky, n sloupci a $\mathbb{R}^n$ je řádkový reálný vektor s n prvky. (Jsem zvyklý, že vektory jsou sloupečkové a když chce člověk řádkový, tak ho transponuje – vím, že na jiných místech se to dělá i naopak, jako zřejmě u vás – ale nejsem si jistý, co je počet řádků a co počet sloupců u „matice n × m“. Proto to sem radši píšu.)

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí