Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Jsem úplná začátečnice při práci v psaní v TEX-u. Program mám již stažený (správně) a chtěla jsem vytvořit svůj první dokument a podívat se na to, jak to vypadá. Udělala jsem tedy následující (je to jenom příklad):
\documentclass[a4paper,12pt]{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\begin{document}
takhle se píše text.
\end{document}
pak jsem to uložila do té složky, kde mám Texmaker, pak jsem klikla na šipku vedle PS-PDF a pak View PDF a vyhodilo mi to výstup, že přístup byl odepřen a že se to v Adobe Acrobat nemůže otevřít, protože tento soubor nelze najít. Vůbec nevím, v čem je problém, protože když mi to instalovala paní Doktorka na fakultě, tak to i zkoušela a fungovalo to. Děkuji předem.

↑ jarrro:Ano, mám nainstalovaný MikTex 2.8

↑ jarrro:No právě já jsem se podívala do složky, kde jsem to ukládala a tam to není, takže nevím, zda-li jsem to uložila správně. Myslíte, že by Jste mi mohl napsat jak to správně uložit a pak přeložit a otevřít? Protože nevím, zda-li jsem správně postupovala.

↑ Stýv:Úpřimně řečeno, vůbec nevím, o co go, v souvislosti s tím kódováním, jak Jste psal. Co se týče počítačů a obecně nějakého programování, to je oblast, kde se vůbec nějak neumím orientovat.

Snad by ti mohl pomoct navod, ktery je napsany puvodne pro matematicky seminar, ale pouzitelny zcela obecne.
Zde je rozcestnik. Navod k instalaci obsahuje i navod jak nastavit texmaker a jak v nem vytvorit vzorovy soubor. Z rozcestniku se pak da proklikat k dalsim informacim, napr. strucny prehled nejpouzivanejsich znacek..
Jinak hlasku o odepreni pristupu mi texmaker vyhazuje napr. pokud mam otevreny pdf prohlizec (acrobat reader). Radeji tedy vse krome texmakeru zavrit. Duvod by mohl byt i v nastaveni spatne cesty k tvemu pdf prohlizeci v Nastaveni -> Nastaveni texmakeru. Rovnez by duvod mohl byt uplne jinde, napriklad nevime, zda prevod ps->pdf probehl spravne, bylo by potreba videt, co texmaker napsal po kazdem jednotlivem kroku.

↑ nejsem_tonda:Jde o to, že mě to instaloval někdo jiný a já to již všechno nainstalované mám. Takže spíše bych potřebovala napsat přesně krok po kroku, co kde mám kliknout abych ve finále viděla to, co jsem napsala, v PDF. Šlo by to nějak takto napsat v krocích?

↑ Alexandra44441:
Ty kroky jsou napsane v casti instalace a nastaveni editoru, ktery je soucasti toho navodu, a ja ty kroky neumim popsat nijak lepe.
Prvni seznameni s texem si proste vezme nejaky cas.. Mimochodem mas-li pocit, ze pricina je v tom, ze ti tex instaloval nekdo jiny (tj ze provedl nejake nastaveni, se kterym ti to ted nefunguje), tak nemuzu doporucit nic jineho nez podle zmineneho navodu provest celou intalaci znovu. Mozna to vypada jako katastroficky scenar, ale muzu se zarucit za to, ze kazdy krok je v odkazovanem navodu popsany dostatecne podrobne.

↑ nejsem_tonda:Dobře tedy, tak já to zkusím znovu přeinstalovat a uvidíme. Zatím děkuji za užitečné odkazy.
↑ Alexandra44441:
Mozna bude taky dobre poprosit o radu nekoho, kdo se v tom vyzna a ma k pocitaci fyzicky pristup.
↑ Alexandra44441:
Nelepsi je
1) Zkusim jestli mam dobre nainstalovany TeX, tj. v adresari s TeX souborem rucne spustim prikaz "pdflatex soubor.tex"
2) Pokud prikaz dopadne dobre, neni problem v TeXu, ale v nastaveni editoru a opravuju editor. Jinak prohlidnu log soubor a opravuju TeX

↑ nejsem_tonda:Moooooooooc, děkuji, přeinstalovala jsem to úplně celé, komplet a již mi to krásně funguje. Ten návod je velice dobrý, přehledný a jasný i pro trubky, jako jsem já. Ještě jednou moc děkuji.