Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 09. 2012 22:19

Honza90
Reputace:   

meze pro integraci

Dobrý den. Mám problém se správným určením mezí po převodu do polárních souřadnic. Množinu pro integraci tvoří kružnice se středem v počátku a poloměrem 1, menší kružnice mají středy na ose x v bodech +-1/2 a mají poloměr 1/2, z obrázku je to myslím jasné :) http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-09/17101_mnozina_jing.jpg

volím polární souřadnice a nějak mi nejde rozumně stanovit v jakých mezích bude $r$ a úhel $\varphi $. Díky za návod nebo rovnou odpověď.

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

#2 02. 09. 2012 22:30 — Editoval Geronimo (02. 09. 2012 22:30)

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: meze pro integraci

↑ Honza90:

A ukolem je vlastne co? Zjistit obsah vysrafovane casti?
Potom mi prijde prevod do polarnich souradnic az moc komplikovana cesta.

Plati, ze "dolni pulkruznice pasuje do horni pulkruznice", takze cely obsah je polovina velke kruznice.
Pokud bys to chtel pocitat pres integral, tak je snadnejsi to pocitat jako obsah ohraniceny dvema krivkami.

U polarnich souradnic by uhel lezel v intervalu $(0,\frac{3}{2}\pi)$, u $r$ bych se musel trochu dele zamyslet, takze pokud to vylozene nechces pocitat pres polarni souradnice, tak bych to $r$ nechal bez odpovedi.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#3 02. 09. 2012 22:52 — Editoval nejsem_tonda (02. 09. 2012 23:54)

nejsem_tonda

Reputace:   54 

Hadam, ze cilem je plochu parametrizovat pro nejaky slozitejsi vypocet (treba pro vypocet plosneho integralu).

Klicem je vyuzit Thaletovu kruznici

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-09/18746_forum3.PNG
(vzdalenost $\cos\varphi$ se mysli mezi vyznacenymi body)

Parametrizaci bych celkove rozdelil na tri casti, v prvni z nich je $\varphi\in\left(0,\frac{\pi}{2}\right)$ a $r\in(\cos\varphi,1)$.

Znate videa a ucebnici?

#4 03. 09. 2012 16:32

Honza90
Reputace:   

↑ nejsem_tonda:
Původně to byla úloha na výpočet těžistě, to šlo vyřešit i bez integrování... Nicméně, mě přijde zajímavější zjistit jak by se tato množina vymezila čistě pomocí $r$ a $\varphi $, a to bez dělění na menší množiny. Celá množina je normální k ose y, tak by to mělo jít, ne? Úhel je poměrně intuitivně $<0;\frac{3}{2}\pi >$ a pokud se nepeltu tak $r$ by mělo jít spočítat dosazením $x=r\cos \varphi $ a $y=r\sin \varphi  $ do rovnic těch hraničních kružnic. Tento postup mě však nedovedl k výsledku, který by fungoval v daném rozsahu $\varphi $.

Wir müssen wissen. Wir werden wissen. David Hilbert

#5 05. 09. 2012 10:38 — Editoval Rumburak (05. 09. 2012 10:56)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Honza90:

Ahoj.

Zkus spočítat meze  $\varphi_1(r) < \varphi_2(r)$ pro $\varphi$ při zvoleném $r \in (0, 1)$.  Zdá se, že při této cestě nebude nutno nic "větvit",
ale ty funkce $\varphi_1(r),  \varphi_2(r)$ pěkné asi nebudou. 

EDIT. Pozitivní zjištění: platí zde inentita $\varphi_1(r) + \pi = \varphi_2(r)$ .  Dále (viz ↑ nejsem_tonda:)   $\varphi_1(r) = \arccos r$ .

Zápatí